Kladdkaka – ta tajemnicza dla nas nazwa skrywa niesamowity, pełen smaku, a jednocześnie prosty i szybki do przygotowania deser. Coś na kształt amerykańskiego brownie lub lava cake. Do przygotowania tego półpłynnego wewnątrz ciasta potrzeba niewiele czasu i równie mało składników. W zasadzie wszystko to, co potrzeba do kladdkaki ma się zazwyczaj w kuchennych szafkach.
Wszyscy wiemy jak cenna jest każda chwila podczas przygotowań do świąt. Takie wypieki mogą wszystko ułatwić. Ciasto może stanąć na stole w zaledwie 30 minut. Wybornie smakuje już na ciepło, z odrobiną bitej śmietany lub sosem owocowym. Idealne zakończenie świątecznego posiłku.
Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe
Składniki
- 130 g masła
- 3 jajka
- 250 g cukru trzcinowego demerara
- 50 g ciemnego kakao
- 115 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Masło roztop na niewielkim ogniu. Lekko przestudź.
- Do roztopionego masła dodaj cukier i chwilę mieszaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
- Dodaj kakao, mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łopatką.
- Jajka rozmąć widelcem i dodaj do masy. Mieszaj do połączenia się składników.
- Ciasto wylej do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno)
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.
- Ciasto powinno być ścięte na powierzchni, ale lekko płynne wewnątrz.
- Ostudź.
- Przełóż na talerz i oprósz kakao lub cukrem pudrem wg uznania.
Zobacz inne przepisy z czekoladą:
Ale mokre<3 Pięknie się prezentuje:)
pieczemy góra dół czy z termoobiegiem?
Góra/dół zdecydowanie wystarczy :)
super, dziękuję, w takim razie już wiem co będę robić wieczorem. ;)
Kladdkaka- oznacza dokładnie z j. szwedzkiego – lepkie , klejące ciasto.
To bardzo popularne ciasto w Szwecji do tzw. fikka- czyli przerwy kawowej:-)
pięknie sie prezentuje :)
ale pyyyysznie wygląda :) pozdrawiam!
Czekoladowe to dla mojej rodzinki najlepsze :)
toż to zwykły murzyn, tylko proszku do pieczenia brak :P
Jest wiele różniących się od siebie wypieków, które przygotowuje się z niemal identycznych składników.
Uwielbiam kladdkakę :)
Odkąd przeprowadziłam się do Sztokholmu, to jeden z moich ulubionych deserów.
Przepis sprawdzę w weekend, ale wygląda zabójczo.
Wstawiam do piekarnika i okropnie się boję. Dotąd podobne wypieki kończyły się porażką. Ale mam ogromną ochotę na coś czekoladowego, więc zaryzykuję.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia- tak szybko zjedliśmy. Pycha!
Ewunia, bardzo się cieszę, że smakowało. Wiedziałam, że się uda. To idealne ciasto na zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego :)
Ale to super wygląda! Chyba będzie moim drugim, ulubionym skandynawskim wypiekiem, zaraz po cynamonowych bułeczkach :)
Wygląda jak spełnienie marzeń i lekarstwo na najgorszy PMS. Upiekę je jak tylko będę znów miała piekarnik <3.
Na brak piekarnika w nagłej potrzebie zjedzenia czegoś czekoladowego polecam ciasto na parze – jest boskie!
To ciasto zrobiłaś z jednej porcji??? Ja zrobiłam z podwojonej i wyszło bardzo niskie i zbite.. nie wiem czy nie dałam za dużo kakaa ale postępowałam zgodnie z przepisem ;(
Tak. To jedna porcja. Średnica 20cm. Jeśli ciasto jest zbite, może zbyt długo się piekło?
Mam przepis na podobne ciasto i piekłam go kilka razy. W moim przepisie piecze się go 10-15 min. Mus w środku jest pyszny. Tylko zawsze się zastanawiam, czy ciasto jest dopieczone. Nie czuć surowej mąki, ale czas jaki spędza w piecu jest wyjątkowo krótki.
Następnym razem spróbuję upiec ciasto na podstawie Pani przepisu.
Witam. Jakiej wielkości forma?
Na zdjęciu średnica około 20-21cm
Brakuje w przepisie informacji jakiej średnicy jest forma do tego wypieku, ja zrobiłem w 25cm i ciasto wyszło bardzo cienkie (byłem pewny że wyrośnie, jak fondant) Po nie udanej próbie doczytałem w komentarzach że forma w której Pani robiła to 20cm.
Zrobiłam to ciasto dwa razy, za pierwszym razem udekorowałam polewa czekoladowa, bota śmietaną i truskawkami – majstersztyk! Za drugim było beż owoców i powiem szczerze, to ciasto jest tak mocno czekoladowe, że owoce tu super przełamują ten kakaowy smak, natomiast samo ciasto przepyszne i od tej pory już nie robie brownie tylko właśnie to ciasto :P
Witam. Ciasto wyszło przepyszne. Chciałam zapytać czy można zrobić z podwójnej porcji i jaka temperatura i czas pieczenia byłaby. Pozdrawiam
Można zrobić z podwójnej porcji, chociaż nie wiem o ile wydłuży się czas pieczenia. Temperatura ta sama, co do czasu – trzeba obserwować.