Babka majonezowa w pierwszej chwil brzmi niemal irracjonalnie. Bo jak to, ale dlaczego, majonez do ciasta? Po chwili zastanowienia jednak dochodzimy do wniosku, że majonez to przecież nic innego, jak ubite jajka, olej i odrobina octu, a to przecież podstawowe składniki większości znanych nam ciast. I w taki oto sposób okazuje się, że babka majonezowa to nie dziwny pomysł szalonego alchemika, a udany domowy wypiek. Co więcej – pyszny wypiek.
Babka majonezowa dzięki dodatkowy świetnie ubitego sosu jajecznego, jakim jest majonez jest puszysta i lekka. Dzięki sporej ilości jaj – wilgotna i rozpływająca się w ustach, a w mojej wersji jest jeszcze czekoladowa – do tego elementu myślę, że nikogo nie muszę przekonywać.
Komu polecam ten wypiek? Absolutnie wszystkim, a w szczególności osobom, które uważają, że z ich piekarnika nic dobrego nie wychodzi. Jestem przekonana, że ten przepis zagwarantuje wszystkim kulinarny sukces. Tak więc drodzy domowi kucharze – czekoladowa babka majonezowa poleca się w te święta i w każdy inny dzień roku także.
Czekoladowa babka majonezowa
Pyszna czekoladowa babka - wilgotna, smaczna i niezawodna. Udaje się zawsze i każdemu.
Składniki
- 150 g mąki pszennej 1 szklanka
- 50 g ciemnego kakao 1/3 szklanki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 150 g cukru 2/3 szklanki
- 125 g majonezu 1/2 szklanki
- 150 ml mocnego espresso ostudzonego
Polewa czekoladowa
- 50 g ciemnego kakao
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 20 ml wody
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Zaparz mocną kawę espresso. Ostudź do temp. pokojowej.
- Wymieszaj kakao z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Za pomocą miksera lub robota kuchennego ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę przez około 3-5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodaj majonez i wymieszaj do połączenia się składników.
- Na przemian dodawaj mieszaninę suchych składników i kawę w 3-4 porcjach. Zacznij i zakończ na mące i mieszaj za każdym razem łopatką do połączenia się składników.
- Przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką formy lub do dwóch mniejszych (jak u mnie). Piecz przez około 30 minut lub do tzw. "Suchego patyczka".
- Ostudź.
- Wszystkie składniki polewy umieść w niewielkim garnku. Podgrzewaj na najmniejszym ogniu stale mieszając. Gdy składniki się połączą, doprowadź polewę do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź. Wciąż ciepłą, ale już tężejącą polewą polej ciasto.
Podpowiedzi i notatki
Jedna forma o pojemności 1l lub dwie po 0,5l
Zobacz inne przepisy na babki
Mogę prosić o orientacyjne wymiary foremek? Też wolałabym upiec dwie mniejsze i stąd moje pytanie. A przepis intrygujący i mało praco- i czasochłonny. Takiego było mi trzeba!
To foremki o pojemności 0,5l każda. Około 15cm średnicy
a jaki majonez najlepiej dac? bo ja z frakcji Kieleckiego ale on charakterystyczny w smaku jest
A ta babka właśnie jest na kieleckim. Też się nadaje, jak najbardziej!