W matcha zakochałam się od pierwszego spojrzenia. Kolor tej herbaty jest niesamowity, zapach zniewalający, a smak wyraźnie herbaciany, odświeżający i subtelny. Nie dziwię się dlaczego stała się na świecie taka popularna. Poza jej właściwościami prozdrowotnymi wykorzystuje się ją w kuchni ze względu na smak i kolor. Zwykłe ucierane ciasto zyskało nie tylko piękny, wiosenny kolor, ale w smaku jest wyraźnie inne niż zazwyczaj. Aromat jaki nadała mu matcha jest niepowtarzalny. Ciasto matcha jest wyjątkowo piękne i pyszne. Według mnie świetnie komponuje się z delikatną nutą limonki i czekoladą.
O tak, z czekoladą komponuje się wyśmienicie. Brąz pięknie współgra z zielenią… Wyznając więc zasadę, że im więcej czekolady tym lepiej, posmarowałam nią całą powierzchnię ciasta. Wygląda bajecznie. Smakuje jeszcze lepiej!
Ciasto samo w sobie należy do prostych i niedrogich. Jedyną rzeczą, o jakiej należy pamiętać, jest fakt, że nie wolno tego ciasta piec w zbyt wysokiej temperaturze i wyjąć z piekarnika w idealnym dla niego momencie. Przepieczone ciasto matcha stanie się suche i straci swój piękny zielony kolor.
Smacznego!
prezentuje się wybornie! znakomite ciasto :)
Wyrosło fantastycznie i ma piękny kolor!: )
Trudno mi sobie wyobrazić smak tego ciasta, więc zapytam – czy przełożenie go kremem na bazie mascarpone będzie pasowało? Ewentualnie jakie smaki by się dobrze komponowały z ciastem matcha?
Pozdrawiam :)
Myślę, że masa z mascarpone sprawdzi się.wyśmienicie. Matcha ma wyraźnie herbaciany aromat.
Japońska zielona herbata Matcha, czekolada i limonka to bardzo ciekawe połączenie, świetny pomysł :) Z tego, co wiem, to Japończycy mają bzika na punkcie tej herbaty, dodają jej do najróżniejszych słodyczy i deserów ;)
Wspaniały blog, te fotografie, przepisy wszystko takie żywe i kolorowe aż chce się zjeść :)
Blog marzenie!
Zapraszam do mnie
Wygląda bajecznie. Masz racje czekolada i soczysta zieleń to idealny duet. Bardzo lubię Twoje przepisy. Szczególnie na ciasta. Zapiszę sobie ten przepis w swoim kajeciku i kiedyś na pewno go wypróbuje.
Zapraszam do mnie na chleb: http://kolorysmakow.blog.pl/2015/02/05/chleb-nasz-powszedni/
Pozdrawiam.
ten kolor zielony źle mi się kojarzy
Gwarantuję, że mimo to jest bardzo smaczne.
Uwielbiam matche, na pewno wyprobuje przepis!
Pozdrawiam
Aga
Ciasto wygląda prze ciekawie, i piękne zdjęcia. :)