Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety – nie ma nic prostszego. Jest idealnym rozwiązaniem podczas letnich upałów. Prosta, szybka, o rewelacyjnie odświeżającym smaku.

Jak dla mnie, nic innego w upalny dzień nie smakuje tak dobrze, jak schłodzona sałatka z arbuza. A latem arbuzy są przepyszne – słodkie i soczyste!

Taka sałatka jest szalenie prosta do przygotowania i chociaż smakuje obłędnie, składa się z zaledwie kilka prostych składników. I w końcu na tym polega letnie gotowanie. O ile przygotowanie tej sałatki z arbuza można nazwać gotowaniem, bo w końcu nie będziemy się z nią zbliżać do żadnego palnika. Wręcz przeciwnie – sałatka ta najlepiej smakuje schłodzona.  Na dodatek pięknie wygląda i nadaje się do podania podczas letnich przyjęć i spotkań przy grillu w gronie przyjaciół i rodziny. Zapewniam, że zrobi furorę na stole i smakuje znacznie lepiej niż niejedne lody.

Sałatka z arbuza sprawdza się w podobnych okolicznościach jak publikowana jakiś czas temu piękna i soczysta sałatka z melonem. Jest równie pyszna, chociaż lżejsza i bez dodatku szynki, która w tym przypadku nie sprawdziłaby się dobrze. Niemniej jednak tę melonową również polecam, chociaż teraz znacznie łatwiej o smaczne arbuzy niż melony.

Jeśli potrzebujecie przygotować sałatkę bez dodatku sera, można z powodzeniem pominąć fetę, która chociaż podkręca smak arbuza, nie jest niezastąpiona. W takim wypadku można posypać sałatkę orzeszkami pinii. Można je wcześniej uprażyć, będą jeszcze lepsze.

 

sałatka z arbuza i fety

No ratings yet

Sałatka z arbuza i fety

Idealnie prosta i odświeżająca sałatka z soczystego arbuza z dodatkiem słonej fety i świeżych ziół.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 0 minuty

Składniki

  • 500 g schłodzonego arbuza
  • 150 g sera feta
  • 1 limonka
  • 1 pęczek mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 40 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

opcjonalnie

  • kwiaty tymianku

Sposób przygotowania

  • Posiekaj drobno miętę.
  • Otrzyj skórkę z limonki.
  • Do niewielkiego naczynia wyciśnij sok z limonki. Dodaj miód, oliwę oraz posiekaną miętę i skórkę limonki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Arbuza pokrój na kawałki i polej przygotowanym dressingiem.
  • Przełóż arbuza na talerze i oprósz solą (najlepiej w płatkach) i pieprzem.
  • Posyp sałatkę pokruszoną fetą.
  • Opcjonalnie udekoruj kwiatami tymianku lub listkami mięty.
  • Podawaj schłodzoną.
Okazja: Lunch, Przystawka
Rodzaj dania: Sałatka
Słowa kluczowe: arbuz, feta
[URIS id=12046]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading