Jak pieczony kurczak, to tylko taki z chrupiącą i przyrumienioną skórką. Można być na wiecznej diecie, ale przed takim kurczakiem nie sposób uciec.
Wakacje z dziećmi w domu, to czas prostych i raczej tradycyjnych dań. Tych, przy których nawet największe niejadki uskubną cokolwiek, a i pozostali najedzą się do syta. W zasadzie nie powinnam narzekać, bo taki pieczony kurczak to nie tylko smaczne, ale też i szalenie proste danie. Oczywiście najlepiej byłoby włożyć takiego ptaszka do solanki na całą noc, co chętnie czynię, ale i bez tego można go przyrządzić.
W tym przepisie nie używam żadnych skomplikowanych przypraw, miksów, czy kompozycji z bliskich i dalekich krain. Ten pieczony kurczak jest przygotowany specjalnie pod moje dzieci i niech nie zrazi Was spora ilość ostrej papryki. Kurczak wcale nie jest pikantny, a taki balans smaków jest niemal niezbędny do uzyskania dobrego smaku..
Wykorzystałam tu też pewien ciekawy trik. Za pomocą ostrego noża wycięłam cały kręgosłup razem z szyją. Dzięki temu mogłam rozłożyć mięso kurczaka w taki sposób, by cała skórka była na górze. Kręgosłup oczywiście dorzuciłam do bulionu, a pieczenie w ten sposób ułożonego kurczaka powoduje, że skórka nie namięka od spodu i nie trzeba go odwracać. Zdecydowanie skraca się też czas pieczenia, co przy rozchodzących się zapachach z piekarnika jest naprawdę istotne. Doceni to każdy rodzic, którego dzieci nie mogą doczekać się obiadu. Zapewniam, że będą co kilka chwil sprawdzać, czy już danie wjeżdża na stół. Nawet moje wybredne córki nie mogły się oprzeć temu zapachowi.
Pieczony kurczak z chrupiącą skórką
Składniki
- 1 kurczak ok. 1,2kg
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Kurczaka wcześniej namoczonego w solance przez kilka godzin (nie jest to absolutnie niezbędny krok, ale poprawia smak i soczystość mięsa) osusz. Ostrym nożem usuń kręgosłup nacinając od kupra aż do szyi i usuń go. Odwróć kurczaka i rozłóż go płasko lekko dociskając w miejscu mostka.
- Natrzyj całego kurczaka przyprawami. Jeśli mięso było moczone w solance, możesz zmniejszyć ilość soli o połowę.
- Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz w ten sposób mięso przez 15 minut.
- Po 15 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejną godzinę lub dłużej w zależności od wielkości kurczaka.
- Dwa, trzy razy w ciągu całego cyklu pieczenia podlewaj mięso najpierw wodą, a następnie płynem, który zebrał się na dnie naczynia.
- Po upieczeniu odstaw mięso na 10-15 minut, by odpoczęło. W tym czasie zlej do osobnego naczynia sos. Zbierz nadmiar tłuszczu za pomocą łyżki. Zagotuj i zagęść łyżką mąki lub sokiem z 1/2 małej cytryny energicznie mieszając rózgą, jak przy robieniu sosu vinaigrette. Powstanie zawiesina idealna do ziemniaków lub kopytek.
- Przed podaniem posyp delikatnie natką pietruszki.