Curry z kurczaka to nic innego niż mięso duszone w aromatycznym sosie pełnym przeróżnych smaków. Tym razem proponuję wersję malezyjską. Z mleczkiem kokosowym i sporą ilością kurkumy.
Curry z kurczaka ma dzięki kurkumie piękny złoty kolor, a mleczko kokosowe sprawia, że sos jest kremowy i delikatnie słodki. Świetny balans smaków zapewnia daniu kompozycja przypraw. O przyprawach jednak za chwilę.
Uwielbiam przygotowywać wszelkie curry i azjatyckie dania. Są tak kolorowe i aromatyczne, że trudno im się oprzeć. Są też to na ogół dania dość szybkie do przygotowania, a efekt jest niesamowity. Jeśli więc postawiliście sobie za zadanie podać na stół coś wyjątkowego i niecodziennego, to takie curry będzie na tę okazję idealne. Zapewniam, że goście będą zachwyceni. Trudno nie polubić takiego curry.
Takie curry to też świetne danie dla tych, którzy chcą zaznajomić się z kuchnią azjatycką. Poradzi sobie z nim zarówno początkujący kucharz, jak i poznający takie smaki gość przy stole. Tak przygotowany kurczak będzie miękki i delikatny, a sos tylko lekko pikantny i kremowy. Gorąco polecam każdemu. Nie tylko tym początkującym w malezyjskich smakach, ale wszystkim innym również. Ja osobiście uwielbiam tak przygotowanego kurczaka i chociaż zestaw przypraw jest dość spory, to naprawdę warto się w niego zaopatrzyć. Z pewnością nie raz i nie dwa przyjdzie Wam z niego skorzystać.
Malezyjskie curry z kurczaka
Składniki
- 1,2 kg udek z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 pęd trawy cytrynowej lub 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 3 ziarna kardamonu
- 1 suszona papryczka chili
- 1 laska cynamonu około 10-15 cm
- 2 gwiazdki anyżu
- 6 liści limonki kaffir
- 1 łyżka sosu rybnego
- szczypta brązowego cukru
- 1 limonka
- 30 ml oleju
- sól do smaku
- mięta lub kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój z grubą kostkę.
- Udka kurczaka pokrój na części (pałki i uda osobno). W rozgrzanym rondlu lub woku obsmaż kurczaka na złoty kolor z obu stron, a następnie przełóż na talerz.
- Do tego samego tłuszczu dodaj cebulę, przeciśnięty lub posiekany czosnek, anyż, cynamon, kardamon, trawę cytrynową (lekko zmiażdżoną), kolendrę, kmin, chili, kurkumę oraz imbir. Przesmaż całość około 1 minuty mieszając.
- Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
- Do gotującego się bulionu wkładamy kurczaka, liście limonki kaffir i gotujemy około 1 godzinę pod przykryciem.
- Przed końcem gotowania dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze kilka minut.
- Na koniec doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym. Opcjonalnie solą do smaku.
- Podajemy z ryżem posypane miętą azjatycką lub kolendrą.