Brukselka curry to sposób na to warzywo, które się albo uwielbia, albo nienawidzi. Tak jest i było od zawsze. Podczas, gdy jedni się nią zajadali, drudzy wzdrygali się na samą myśl o niej. Ja od zawsze zaliczałam się do tej pierwszej frakcji i gdy tylko mama okazję, szukam nowych form podania tego warzywa. Oczywiście na tę podaną z bułką tartą podsmażoną na maśle zawsze jest miejsce w moim sercu…
Brukselka curry to mój nowy pomysł na szybką jarzynkę do obiadu lub tak jak ja ją preferuję, samodzielne danie do podania z ryżem. Jedzcie ją jak tylko chcecie, nie żałujcie sobie. Taka brukselka jest wyjątkowo smaczna i zdrowa, a zdrowia nam trzeba w ten zimowy czas.
Być może taka brukselka curry nie jest wybitnie świątecznym daniem, ale z pewnością znajdzie także swoje miejsce na stole w ten wyjątkowy czas. Nie będę namawiać do podawania jej na Wigilię, ale z pewnością świąteczny obiad z jej udziałem będzie wyborny. Ta nowa odsłona brukselki z pewnością niejednego zachęci do jej spróbowania, a być może także przekona do częstszego jej jedzenia. Pamiętam, że wielu z Was pisało, że jada brukselkę tylko w formie pieczonej. Ja zapewniam, że brukselka curry będzie drugą ulubioną formą podania tych maleńkich, zielonych skarbów.
Brukselka curry
Składniki
- 500 g brukselki
- 75 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 szt papryczki zielonego chili lub mniej wg uznania
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 szt cytryny
- 1 łyżeczka liści curry
- 1 łyżeczka liści kaffiru
- sól i pieprz do smaku
- 45 ml oliwy lub oleju
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek posiekaj w cienkie półtalarki.
- Oczyszczone brukselki pokrój w plasterki . Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, co oszczędzi dużo czasu.
- Na rozgrzaną patelnię lub szeroki rondel wylej oliwę lub olej. Przesmaż na niej czosnek, posiekane chili i cebulę.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem i przesmaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, żeby nie spalić przypraw.
- Dodaj posiekaną brukselkę i przesmaż, aż liście lekko zwiotczeją. Podlej 1/2 szklanki wody i duś 10 minut.
- Dopraw brukselkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Podawaj z ryżem jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych.
Super pomysł na szybki obiad. Po świętach na pewno wypróbuję :)
Super pomysł. Uwielbiam szybkie obiady
Super obiadek to było przepyszne <3
Naprawdę dobrze napisane. Chcę wyrazić uznanie za Twój trud. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów :) Gratki. Będę częściej zaglądał.
Brukselka u nas jest jedzona pod każdą postacią ,więc i ten przepis się znajdzie .Czekam na inne .Dziękuję .
Myślę, że to będzie coś w sam raz dla naszej rodziny, bo skoro uwielbiamy w zupie brukselkę to i pod taką postacią również. Oczywiście spróbuję tego przepisu, może zagości na stałe.
Wyglądem przypomina młodą kapustkę, już patrząc na foto ślinka leci. Oczywiście przepis wylądował w moim notesie na stałe.
U mnie brukselka bywała tylko w zupie jarzynowej, a teraz zamierzam zrobić po Twojemu. Wygląda bardzo apetycznie.