Wczoraj miałam oglądać piękną Wenus na tle wschodzącego słońca… Oglądałam chmury kłębiące się nad moją głową… Przyjdzie mi zaczekać na następny raz ;)
Rodzinka miała chrapkę na coś słodkiego… Szybki rekonesans zawartości lodówki i powstał placek z rabarbarem, ale nie taki całkiem zwyczajny… Drożdżowy, pyszny, pachnący imbirem i cynamonem. W sam raz do mojej ukochanej latte…
Placek udał się wyśmienicie, wiec dzielę się przepisem:
lista składników na blaszkę 30X40cm:
Na ciasto:
- 200g mąki
- 20g świeżych drożdży
- 50 ml letniego mleka
- 40g cukru
- szczypta soli
- 1 jako
- 40g masła.
Na górną warstwę:
- ok 1kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 30g korzenia imbiru
- 350ml słodkiej śmietanki 30%.
- Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę do miski i roztopić masło. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto ręką. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania oczywiście jest tylko orientacyjny, ponieważ dużo zależy od temperatury pomieszczenia i samych drożdży.
- Rabarbar umyć, dokładnie obrać i pokroić w paski długości 2-3cm. Imbir zetrzeć na drobniutkiej tarce, dodać do rabarbaru razem z cukrem i cynamonem i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 20 minut, by rabarbar puścił sok.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość formy. Ja wcześnie przygotowałam sobie papier do pieczenia i na nim rozwałkowałam ciasto na odpowiednią wielkość. Ciasto przenieść na blachę. Brzegi ciasta powinny być odrobinę grubsze – tak jak na pizzę.
- Rabarbar osączyć z soku i przełożyć na ciasto.
- Tak przygotowany placek piec około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie śmietankę. Ponownie wstawić do pieca i dopiekać kolejne 15 minut.
- Ostudzone ciasto oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
Przepis ten wykorzystałam pierwszy raz, wydaje mi się, że świetnie sprawdzi się też z innymi owocami. Ciasto zaskoczyło mnie pysznym kremowo – maślanym smakiem i na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tej receptury – zapisane do ulubionych.
Smacznego :)
Takie ciekawe ciasto , a ja nie mam jak go zrobić …
Zaprosiłabym, ale już zjedli… ;)
mmmm… rabarbar z cynamonem i imbirem, musiał doskonale smakować, bardzo lubię takie aromatyczne połączenia :)
Ja również. Może dlatego tak bardzo mi smakowało :)
Wlasnie zaczelam robic placek, skuszona maslanym smakiem, tylko nigdzie nie ma temperatury pieczenia. Prosze o podanie :)
Rzeczywiście musiało mi gdzieś to umknąć. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Placek powinien się piec w temperaturze ok. 200 stopni. Pozdrawiam i mam nadzieję, że zasmakuje :)