Kurczak marsala

Jeszcze nie odczuwam skutków jesiennej aury. Być może dlatego, że pogoda do tej pory była iście letnia i słońca nie brakowało, być może dlatego, że zakopana w pracy po uszy nie mam czasu narzekać na jesienne melancholie. Coraz częściej jednak mam ochotę zjeść coś rozgrzewającego, ociekającego zawiesistym sosem i poprawiającego nastrój. Kurczak marsala jest jednym z tych dań, na które można mieć ochotę w jesienny wieczór we dwoje, albo w szerszym gronie, co kto woli.

Kurczak marsala to bardzo proste, codzienne danie o bogatym smaku uzyskanym z niewyszukanych składników. Zwyczajne udka z kurczaka, kilka drobnych pieczarek, cebulka i co najważniejsze w tej potrawie – wino marsala. To właśnie dzięki niemu danie nie jest zwykłym kurczakiem z pieczarkami. Jeśli szukacie smacznego przepisu na obiad, to właśnie znaleźliście, spróbujcie koniecznie.

Składniki:

(4 porcje)

  • 1kg udek kurczaka (bez podudzi/pałek)
  • 300g drobnych pieczarek
  • 150g cebuli lub szalotki
  • 10g czosnku (2 ząbki)
  • 2/3 szklanki wytrawnego wina marsala
  • 50g masła
  • 2/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę w półtalarki lub piórka.
  • Z udek wytnij kości i ścięgna za pomocą ostrego noża lub użyj mięsa bez kości.
  • Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i dodaj cebulę. Gdy zmięknie dodaj pieczarki i obsmaż na złoty kolor. Przełóż na talerz i odstaw na bok.
  • Mięso oprósz solą.
  • Patelnię ponownie postaw na ogniu, dodaj 2 łyżki oliwy i ułóż udka skórą do dołu. Obsmaż na złoty kolor z obu stron.
  • Dodaj posiekany czosnek i lekko przesmaż.
  • Wlej wino i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Lekko zredukuj.
  • Podlej bulionem i duś przez około 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
  • Gdy mięso jest już miękkie, dolej śmietankę i przesmażone grzyby z cebulką.
  • Gotuj jeszcze 3-4 minuty aż płyn się lekko zredukuje i zgęstnieje.
  • Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Podawaj z ryżem, pure z ziemniaków lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Wygląda przepysznie. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

  2. Mmm pysznie wygląda! <3 Muszę sama wypróbować :))

  3. Wygląda pysznie. Na pewno wypróbuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading