Klasyczne faworki – chrust, chruściki – przepis

Faworki, chruściki – kruche ciastka smażone w głębokim tłuszczu grubo oprószone cukrem pudrem to klasyczna przekąska w okresie karnawału. Moja mama robiła je właśnie tak i były to najlepsze faworki pod słońcem.

Wyjmuję ostatnie ciastko z garnka i osączam z tłuszczu. Gdy energicznie poruszam starym sitkiem, śnieżnobiały puder osiada na każdym kawałku. Gdy sięgam po półmisek mam wrażenie, że będziemy jedli te chrusty przez następny tydzień. Od razu biorę drugi, by nie budować zbyt wysokich konstrukcji. Marny ze mnie budowniczy…

Godzinę z hakiem później na półmisku zostają zaledwie trzy najmniejsze faworki. Nie mogę pojąć jak to się stało…

Magia karnawału!

 

3.67 z 3 głosów

Faworki

Klasyczne chruściki - przepis rodzinny
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka rumu esencji waniliowej (wódki, octu)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do smażenia: smalec tłuszcz palmowy lub olej rzepakowy

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników zagniotłam gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką, by nie kleiło się zbyt mocno. Musi jednak pozostać plastyczne.
  • Wyrobione ciasto układam na oprószonej mąką stolnicy i za pomocą wałka, uderzam w ciasto rozbijając je na cienki prostokąt.
  • Na koniec dodatkowo wałkuję ciasto na cienki (max 2mm) placek.
  • Nożem lub radełkiem wycinam z ciasta paski o szerokości 3-4cm. Następnie dzielę je na kawałki o długości 10-15cm.
  • Przez środek każdego kawałka robię nacięcie wzdłuż długich krawędzi. Jeden z końców przewijam przez otwór i delikatnie wyrównuję otrzymując kształt faworka.
  • W szerokim i niezbyt wysokim garnku rozgrzewam tłuszcz (około 1-1,5 litra w zależności od wielkości naczynia). Odpowiednio nagrzany powinien osiągnąć temperaturę około 170°C. Wrzucając kostkę chleba lub kawałek ciasta w ciągu 30 sekund powinien ładnie się zrumienić, ale nie zwęglić.
  • Na rozgrzany tłuszcz układałam po kilka faworków. Niemal natychmiast pęcznieją i wypływają na powierzchnię. Smażę do zarumienienia z obu stron i przekładam na papier, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu.
  • Oprószam cukrem pudrem i podaję.
Okazja: Deser

 

Join the Conversation

  1. Wow, prezentują się wspaniale ;)

  2. Ale te faworki prezentują się wyśmienicie! mhmhm :)

    1. Faworki z proszkiem do pieczenia – nieporozumienie. To nie może być smaczny Faworek

  3. Czy sprzedaż wysyłkowa i w dodatku ekspresowa jest przewidziana?
    Nabrałem ochoty na te chrusty i muszę ją zaspokoić.

    1. Małgosia Author says:

      Cóż te faworki mają w sobie, że wszyscy mężczyźni tak je kochają ;)

  4. Bardzo lubię faworki – takie z dużą ilością bąbli :) tak bardzo, że komentuję w dwóch wpisach ;)

  5. Wspaniałe faworki, robię na sobotę na pewno!

  6. Ja już się nie moge doczekac tłustego czwartku :P pączki i faworki to obowiązkowe pozycje w tym dniu :P

  7. Zrobiłam, wszyscy byli zachwyceni!! Warto jednak zaznaczyć w przepisie, by długo tłuc ciasto wałkiem, wtedy są o wiele lepsze :)

  8. Uwielbiam faworki! Trzeba tylko uwazac, zeby nie spiec ich za bardzo, bo wtedy sa gorzkie i niedobre (o spieczenie bardzo latwo)…

  9. jej, te piękne Twoje faworki uświadomiły mnie, że jeszcze w tym roku nie piekłam nic co u mnie charakterystyczne jest tylko dla karnawału a mianowicie; chrustu, oponek i pączków:)Patrząc na zdjęcie nie dziwi mnie, że tak szybko zniknęły…:)

  10. Gdzie Pani kupiła radełko i jak się nazywa ? Jeśli mogę poproszę link , bo te zwyczajne są mniej efektowne

    1. Małgosia Author says:

      Niestety nie pomogę. To radełko znalazłam w szufladzie swojej mamy i pamiętam je jeszcze z własnego dzieciństwa :)

3.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading