Tłusty Czwartek – ten dzień pachnie świeżymi pączkami. Dosłownie. Gdzie nie spojrzeć, stoiska z wciąż jeszcze ciepłymi pączkami, co krok ktoś ciągnie pełne siatki pączków, donuty i nikt nie zastanawia się kto to wszystko zje… To jedna z niewielu tak słodkich tradycji, którym trudno się oprzeć mimo diet i licznych postanowień. Bo przecież wymówka jest absolutnie niepodważalna – kto w Tłusty czwartek pączka nie zje, z pewnością ominie go szczęście.
Proroctwo, czy zabobon – nieważne, lepiej nie ryzykować. Stawka jest wysoka, a pączek taki smaczny…
Co roku stawiam na nowe wyzwania. W poprzednim sezonie pojawiły się przepisy na pączki z wielu europejskich krajów, tym razem zdecydowałam się na klasyczne amerykańskie donuty, które podbiły swoim smakiem i nieskazitelnym kształtem cały świat. U nas czasami są nazywane pączkami z dziurką, bardzo lubię to określenie.
I lubię też donuty, czy też pączki z dziurką. Lubię je smażyć, piec, lubię ich delikatną strukturę, kruchy lukier i kolorowe posypki. Wiele pisać o nich nie trzeba, nie wymagają zachwalania. Wystarczy spojrzeć na nie, by niemal poczuć ich smak – gołym okiem widać, że są puszyste, lekkie i nieziemsko dobre.
Donuty - pączki z dziurką
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju lub masła
- 8 g drożdży instant 1 opakowanie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- około 1l oleju lub smalcu do smażenia
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, drożdże oraz sól (z boku, tak, aby nie posypać nią drożdży)
- Mleko podgrzej. Powinno być letnie. Dodaj żółtka i rozmąć je w mleku.
- Stopniowo dodawaj do mąki zarabiając ciasto.
- Na koniec dodaj olej lub miękkie masło i zagniataj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne i będzie odstawało od dłoni i miski. Ciasto może lekko się kleić, ale staraj się nie dosypywać mąki.
- Wyrobione ciasto przykryj folią lub czystą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
- Okrąglą foremką lub szklanką wycinaj kółka, a w nich mniejsze, tworząc kształt donatów.
- Przykryj delikatnie folią spożywczą i pozostaw do napuszenia, na około 15 minut.
- W tym czasie rozgrzej olej do temperatury 180°C.
- Wyrośnięte pączki delikatnie wkładaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych, by odsączyć nadmiar oleju, a następnie polukruj jeszcze ciepłe.
- Aby przygotować prosty lukier użyj około 1/2 szklanki cukru pudru i soku z 1/2 cytryny. Utrzyj gładki lukier i polej pączki lub maczaj je w nim.
Smacznego!
Pięknie się prezentują :) Smacznego dnia!
Wzajemnie :)
Fantastyczne donaty, w sam raz na dzisiejszy dzień. :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
tylko wyglada…….
Ja je uwuelbiam. W Grecji na każdym roku , w kadej piekarni są one sprzedawane w godzinach rannych . Często jemy je popijając poranną kawą . Pyszności !!!
Ja je uwielbiam. W Grecji na każdym roku , w każdej piekarni są one sprzedawane w godzinach rannych . Często jemy je popijając poranną kawą . Pyszności !!!
HEHEHEEHHEH
Z DZIURKĄ :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
A ja wolę jednak z dżemem, ale i tak pysznie ! ;-) Zapraszam do siebie.
Fajne przepisy na pewno skorzystam dzieki Irena
Juz napisałam ale powtórzę … smaczne i proste przepisy ma pani Małgosia dzięki :)
oryginalne donaty sa bez drożdży z proszkiem do pieczenia
Te donaty są prze,prze,prze bajeczne