Domowe bagietki pachną niczym w najlepszej paryskiej piekarni. Magia chleba jest tu wyjątkowo silna. Nawet będąc na diecie, trudno oprzeć się choćby kawałeczkowi. Zresztą to nie w pieczywie jest największy problem, a w tym, co na nim układamy. Nie ograniczajmy się więc aż tak bardzo i pozwólmy sobie choć od czasu do czasu na skrawek chrupiącej bagietki.
A jak bagietki to koniecznie trzeba wypróbować przepis na domowe bagietki na piwie. Są niesamowite! Pachnące, chrupiące i wcale nie takie trudne. Spójrzcie tylko na zdjęcia – wyglądają naprawdę rasowo, a przecież zawodowym piekarzem nie jestem.
Bagietki z tego przepisu zajmą nam nie więcej niż dwie godziny czasu, jednak jeśli kilka minut przeciągniecie wyrastanie, to też nic złego się nie powinno stać. Najważniejsze, by nie robić tego z nieskończoność, bo drożdże stracą swoją moc i pieczywo nam się zwyczajnie rozpłynie. Samo formowanie bagietek nie jest niczym skomplikowanym. Odmierzamy kawałek ciasta, lekko rozpłaszczamy w nieco podłużny kształt i zawijamy 1/3 z góry do środka, a następnie to samo z dołu. Teraz pozostaje już tylko skleić dobrze łączenie i rolując, rozciągnąć wałeczek na długość około 30 cm. Gotowe! Bułeczki z tego ciasta też wychodzą świetnie!
Ciasto piwne nie ma w sobie w ogóle smaku piwa, tego nie należy się obawiać. Natomiast samo piwo sprawia, że ciasto świetnie rośnie, jest napowietrzone i ma smak prawdziwego pieczywa. Nie jakieś tam dmuchańce bez smaku. Polecam gorąco, ale jeśli wolicie inne bułeczki, to też się jakieś znajdą.
Domowe bagietki na piwie
Składniki
- 750 g mąki pszennej typ 550-650
- 500 ml jasnego piwa
- 7 g suszonych drożdży lub 20g świeżych
- 1,5 łyżeczki soli
- 10 ml oliwy
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski lub misy robota kuchennego. Dodaj drożdże oraz sól. Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób prosty rozczyn i dopiero gdy wyrośnie dodaj do mąki.
- Stopniowo dolewaj piwo w temperaturze pokojowej, jednocześnie zarabiając ciasto.
- Dodaj oliwę i wyrabiaj około 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej konsystencji. Na tym etapie ciasto powinno wydawać się dość luźne, klejące, ale nie rozlewające się, ani płynne. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 1-1,5h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 6 równych części.
- Każdy kawałek krótko zagnieć, rozpłaszcz na podłużny kształt, a następnie zawiń 1/3 część ciasta z góry do środka. Powtórz czynność od dołu, sklej łączenie i rolując, rozciągnij wałeczek na długość około 30 cm. Układaj na formie do bagietek lub zwykłej wyłożonej pergaminem. Oddziel jedną bagietkę od drugiej fałdą papieru, aby się nie posklejały.
- Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
- Wyrośnięte bagietki natnij ostrym nożem ukośnie i piecz około 12-15 minut, najlepiej z parą lub do uzyskania ładnie wypieczonych bagietek.
Mmm jak one cudownie wyglądają :) przepis bardzo prosty, z pewnością warto spróbować!
Lubie przepisy proste i w miarę tanie i ten taki właśnie mi pasuje.ogromne dzięki
Pachnie w całym mieszkaniu ,naprawdę szybki przepis i znakomicie smakują .
Szybki sposób, szybko zjedzone, a miały być na dwa dni.Pozdrawiam.
Najbardziej męczy mnie to wyrabianie przez 10 min, ale wiem, że warto było, bo naprawdę są bardzo smaczne.