Domowe bagietki na piwie

Domowe bagietki pachną niczym w najlepszej paryskiej piekarni. Magia chleba jest tu wyjątkowo silna. Nawet będąc na diecie, trudno oprzeć się choćby kawałeczkowi. Zresztą to nie w pieczywie jest największy problem, a w tym, co na nim układamy. Nie ograniczajmy się więc aż tak bardzo i pozwólmy sobie choć od czasu do czasu na skrawek chrupiącej bagietki.

A jak bagietki to koniecznie trzeba wypróbować przepis na domowe bagietki na piwie. Są niesamowite! Pachnące, chrupiące i wcale nie takie trudne. Spójrzcie tylko na zdjęcia – wyglądają naprawdę rasowo, a przecież zawodowym piekarzem nie jestem.

Bagietki z tego przepisu zajmą nam nie więcej niż dwie godziny czasu, jednak jeśli kilka minut przeciągniecie wyrastanie, to też nic złego się nie powinno stać. Najważniejsze, by nie robić tego z nieskończoność, bo drożdże stracą swoją moc i pieczywo nam się zwyczajnie rozpłynie. Samo formowanie bagietek nie jest niczym skomplikowanym. Odmierzamy kawałek ciasta, lekko rozpłaszczamy w nieco podłużny kształt i zawijamy 1/3 z góry do środka, a następnie to samo z dołu. Teraz pozostaje już tylko skleić dobrze łączenie i rolując, rozciągnąć wałeczek na długość około 30 cm. Gotowe! Bułeczki z tego ciasta też wychodzą świetnie!

Ciasto piwne nie ma w sobie w ogóle smaku piwa, tego nie należy się obawiać. Natomiast samo piwo sprawia, że ciasto świetnie rośnie, jest napowietrzone i ma smak prawdziwego pieczywa. Nie jakieś tam dmuchańce bez smaku. Polecam gorąco, ale jeśli wolicie inne bułeczki, to też się jakieś znajdą.

domowe bagietki

5 z 4 głosów

Domowe bagietki na piwie

Bagietki o pełnym smaku najlepszego pieczywa. Dobrze wypieczone są chrupiące i rumiane.
Porcji 6 sztuk
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty

Składniki

  • 750 g mąki pszennej typ 550-650
  • 500 ml jasnego piwa
  • 7 g suszonych drożdży lub 20g świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 10 ml oliwy

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiej do miski lub misy robota kuchennego. Dodaj drożdże oraz sól. Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób prosty rozczyn i dopiero gdy wyrośnie dodaj do mąki.
  • Stopniowo dolewaj piwo w temperaturze pokojowej, jednocześnie zarabiając ciasto.
  • Dodaj oliwę i wyrabiaj około 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej konsystencji. Na tym etapie ciasto powinno wydawać się dość luźne, klejące, ale nie rozlewające się, ani płynne. Przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 1-1,5h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 6 równych części.
  • Każdy kawałek krótko zagnieć, rozpłaszcz na podłużny kształt, a następnie zawiń 1/3 część ciasta z góry do środka. Powtórz czynność od dołu, sklej łączenie i rolując, rozciągnij wałeczek na długość około 30 cm. Układaj na formie do bagietek lub zwykłej wyłożonej pergaminem. Oddziel jedną bagietkę od drugiej fałdą papieru, aby się nie posklejały.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
  • Wyrośnięte bagietki natnij ostrym nożem ukośnie i piecz około 12-15 minut, najlepiej z parą lub do uzyskania ładnie wypieczonych bagietek.
Okazja: Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Pieczywo
domowe bagietki pszenne na piwie
homemade rustic style beer baguettes

Join the Conversation

  1. Mmm jak one cudownie wyglądają :) przepis bardzo prosty, z pewnością warto spróbować!

  2. Lubie przepisy proste i w miarę tanie i ten taki właśnie mi pasuje.ogromne dzięki

  3. Pachnie w całym mieszkaniu ,naprawdę szybki przepis i znakomicie smakują .

  4. Szybki sposób, szybko zjedzone, a miały być na dwa dni.Pozdrawiam.

  5. Najbardziej męczy mnie to wyrabianie przez 10 min, ale wiem, że warto było, bo naprawdę są bardzo smaczne.

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading