Sprężysty miąższ, chrupiąca, rumiana skórka i niezbyt wymagający proces przygotowania sprawiają, że ma się ochotę piec go codziennie. Moja rodzina go uwielbia i jestem pewna, że spełni oczekiwania każdego amatora pszennego pieczywa. Ten pszenny chleb ma jeszcze jedną zaletę – jest gotowy w godzinę.
Zapach pieczonego chleba sprawia, że dom staje się jakby przytulniejszy, a wszystkie smutki odchodzą w niepamięć. Na chwilę zapominam o zmęczeniu, o goniących terminach i odcisku na stopie. Cóż, nowe buty…
Zapominam nawet o stercie prania i dziurze w szkolnym plecaku…
Siadam przed rozgrzanym piekarnikiem i obserwując jak rośnie zamknięty w nim bochenek chleba, upajam się unoszącym się błogim zapachem. Czas zdaje się zwalniać, a chleb rośnie i rośnie… W końcu jego skórka zaczyna przybierać złotawy odcień. Zapach jest już tak intensywny, że falami wylewa się drzwiami i oknami. Tylko patrzeć, jak zbiegną się sąsiedzi. Żaden chleb z piekarni nie jest w stanie zapewnić mi takich wrażeń. To dlatego jutro znów go upiekę…
Upiekę go też dlatego, że ostatnio brakuje mi czasu na inne wypieki, a ten chleb wyrasta zaledwie 15 minut. Reszta dzieje się w piekarniku. Piękny przepis… A chleb… bajeczny i niezawodny.

Chleb pszenny kubański
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody nie wrzątku!
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem.
- Do mąki dodaj stopniowo gorącą wodę i zagnieć ciasto. Wyrabiaj energicznie kilka minut aż zacznie odchodzić od dłoni i stanie się gładkie i elastyczne. Powinno zająć to około 10 minut.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie 15 minut ciasto przełóż na stolnicę i uformuj bochenek.
- Posmaruj ciepłą wodą z odrobiną oliwy i ponacinaj, by zapobiec głębokim pęknięciom. Przełóż na blachę.
- Wstaw do ZIMNEGO piekarnika i nastaw temperaturę na 190°C.
- Piecz około 35-45 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki.
- Ostudź na kratce.
Piękny chleb i na pewno bardzo smaczny :) Też dzisiaj piekę..
Wygląda świetnie :) Wystarcza mu wyrastanie w czasie pieczenia? Nie trzeba dać mu podrosnąć po uformowaniu?
Wystarcza. Trzeba pamiętać tylko wstawieniu chlebka do zimnego piekarnika.
Chlebek wygląda pięknie Gosiu.
Pozdrawiam :)
Chleb wygląda wspaniale! Na pewno niedługo go upiekę bo weszłam w fazę pieczenia domowego pieczywa :). Nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba :). Zapraszam serdecznie do odwiedzenia mojego bloga :).
Wygląda idealnie!!!
Po prostu fantastycznym, na pewno wypróbuję
Ale apetyczny.Jutro upiekę z tego przepisu>pozdrawiam
Zawsze mówię, że własny jest lepszy. Super przepis na chleb, niebawem zrobię.
Czy mąkę pszenną typ 750 można zastąpić jakimś innym typem lub żytnią 720? niestety w moim mieście nigdzie nie mogę kupić 750 :(
Proszę użyć w całości mąki 650 – uniwersalnej. Żytnia w tym przypadku się nie sprawdzi. Chlebek będzie odrobinę bardziej puchaty, ale równie pyszny. Mąkę pszenną chlebową do tej pory kupowałam w sklepach internetowych, ale ostatnio zauważyłam, że pojawiła się w sieci Auchan.
Wypróbowany :) Dobry, ale upieczony z dodatkiem kminku – poezja :)
Cieszę się. Lubię dodatek kminku do pieczywa :)
Witaj Gosiu wlasnie robie ciasto na ten chleb i wyszlo mi strasznie scisle i zbite cezko je wyrabiac czy ono powinno byc takie, czy moze to ze dodalam do maki naprawde goracej wody a lasciwie wrzatku-)) siedze nad tym ciastem i sie zastanawiam co zrobilam zle?moze wystarczy dodac tylko wiecej wody?jaka powinna yckonsystencja tego ciasta? podpowiedz prosze-))pozdrawiam serdecznie!!
Ciasto chlebowe z tego przepisu rzeczywiście jest dość ścisłe, ale jeśli bardzo ciężko się wyrabia, dodaj jeśli jeszcze możesz trochę ciepłej wody (już nawet niekoniecznie tak mocno gorącej), żeby je nieco rozluźnić. Czasami różnice w wilgotności mąki powodują takie niespodzianki.
Dziekuje za odpowiedz-)upieklam go wczoraj -jest smaczny ale niestety nie wygladal tak pieknie jak Twoj-)podejrzewam ze moj ,,stracil fason,, bo pieklam go bez formy, po prostu rozlazl mi sie troche na boki-)dzisiaj robie powtorke z rozrywki i upieke go w specjalnym garnku do chleba.Pozdrawiam serdecznie.
Ten chleb też zawsze piekę bez formy. Tajemnica idealnego kształtu tkwi w dokładnym „złożeniu” ciasta w bochenek i ponacinaniu, aby ukształtować kierunek pęknięć. Mimo to i tak nie zawsze wychodzi jak z obrazka, ale to jest piękne w samodzielnym pieczenia chleba :)
Witam,
nie podane jest na jakim programie piec, chleby zazwyczaj piecze się b/termoobiegu, na pieczeniu góra-dół . Jak jest w przypadku tego chlebka? Bo siedzi 20 minut w piekarniku – jest blady i malutko urósł. Paczka drożdży 7 g była
pozdrawiam
Góra-dół to dobry program do pieczenia tego chleba. Warunkiem udanego wypieku jest wstawienie bochenek do zimnego piekarnika. Powinien ładnie wyrosnąć wraz z temperaturą, a następnie dopiekać do czasu uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia skórki.
Wyszedł ciężki kamień i nie urósł – ale to chyba drożdże do kitu. Teraz siedzi drugi i już urósł pięknie. Za 20 minut zobaczymy i spróbujemy efekt :)
Nie ma że się poddaje :)
do tej pory tylko na zakwasie piekłam