Rurki z kremem to nie tylko smak dzieciństwa, to także obok pączków, faworków i róż, sztandarowy wypiek karnawałowy. Srebrne stożki do formowania od lat wyposażały kuchnię mojej mamy, a dzisiaj przeżywają swój renesans w moim domu. Panuje przekonanie, że wypiekanie rurek to pracochłonne zajęcie, ale wydaje mi się, że to teoria zupełnie przesadzona. Dzięki dobrej organizacji pracy i przede wszystkim odpowiedniej ilości foremek, rurki nie zajmą więcej czasu niż większość innych ciastek.
Rurki to niezwykle wdzięczne ciasteczka, które szczególnie upodobały sobie moje dzieci. Za każdym razem znika jedna za drugą, w zupełnie niewyjaśnionych okolicznościach i tylko osypane kryształki cukru świadczą o tym, jakie były pyszne. Ciasto na nie to jedno z najprostszych ciast kruchych, świetnie zachowuje kształt po upieczeniu, nie kruszy się i nie wilgotnieje. Z powodzeniem można upiec je do 2-3 dni wcześniej i przechować do chwili wypełnienia kremem w szczelnym pojemniku. Jeśli chodzi o krem, to tu panuje w pewnym stopniu dowolność. Sprawdzą się tu kremy, które dobrze zachowują kształt i nie rozpływają się zbyt szybko. Może być to krem karpatkowy, bezowy lub bita śmietana. Ja najbardziej lubię dodawać krem na bazie bitej śmietany i serka waniliowego – jest równie pyszny jak śmietana, ale zdecydowanie lżejszy i lepiej zachowuje formę.
Domowe rurki z kremem
Składniki
- 125 g masła
- 125 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 250 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru do obsypania rurek
- 350 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- Dodatkowo: stożki metalowe/ foremki do pieczenia rurek
Sposób przygotowania
- Z mąki, masła, soli oraz śmietany zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny lub na noc.
- Bezpośrednio przed pieczeniem, natłuść dokładnie foremki masłem.
- Ciasto rozwałkuj cienko na prostokąt. Ostrym nożem wycinaj paski o szerokości około 1-2cm.
- Każdy pasek nawijaj wokół foremki zaczynając od węższego końca.
- Lekko zwilż rurki i obtocz każdą w cukrze.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia.
- Odstaw na kilka minut, a następnie usuń delikatnie foremki. Wyciągaj je nie przekręcając, rurki mogą się wówczas pokruszyć.
- Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
- Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i wypełnij wystudzone rurki.
Smacznego!
Wyglądają przeapetycznie, ma się ochotę zaraz iść do kuchni i je zrobić;)
Smak dzieciństwa!