Wielowarstwowe ciasto pomarańczowe, które idealnie sprawdza się o każdej porze niezależnie od okazji. Jest orzeźwiające, niezbyt słodkie i ma piękny, pomarańczowy kolor. Z pewnością świetnie smakuje też w innych wersjach smakowych i kolorystycznych.
Pięknie się ten tydzień zaczął. Okolica poważnie się już zazieleniła, a słońce cudownie przygrzewa. Sąsiedzi wylegli na balkony, wieszają zmęczone zimą pranie i pierwsze doniczki. Trawniki jaśnieją kobiercami stokrotek, a z klombów mrugają subtelne bratki. Znów nie znalazłam nigdzie fiołków, ale spacer był przedni. Baterie naładowane do pełna.
Zanim pojawią się pierwsze sezonowe owoce korzystam z cytrusów. Ostatnio smakują nam jak nigdy dotąd. Dlatego też ciasto jakie dla Was mam jest właśnie pomarańczowe. Pasuje do tej pięknej, słonecznej pogody.

Pomarańczowiec - warstwowe ciasto pomarańczowe z kremem
Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 l soku pomarańczowego z cząstkami owoców lub świeżo wyciskanego
- 3 budynie śmietankowe
- 120 g miękkiego masła
- 2 opakowania biszkoptów typu Delicje o smaku pomarańczowym
- 500 g kremówki 36%
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 500 ml wody
- 2 galaretki o smaku pomarańczowym
- cząstki pomarańczy do dekoracji
Sposób przygotowania
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet. Utrzyj na pianę mieszając energicznie łyżką.
- Połącz obie piany.
- Dodaj przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszając łopatką połącz składniki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Wyrównaj.
- Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
- Wyjmij z blachy i ostudź na kratce do góry dnem.
- około 800ml soku zagotuj w garnku. W pozostałym soku rozmieszaj proszek budyniowy i dodaj do gotującego się płynu. Energicznie mieszaj, by nie utworzyły się grudki. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.
- Chłodny pomarańczowy budyń zmiksuj z miękkim masłem.
- Biszkopt przełóż ponownie do blachy.
- Wylej krem pomarańczowy i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż delicje. Wstaw do lodówki.
- Ubij kremówkę z cukrem waniliowym i wyłóż ją na ciasto. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
- Przygotuj galaretkę pomarańczową z 500 ml wody i dwóch opakowań galaretki. Schłódź do chwili aż zacznie się żelować.
- Ścinającą się galaretkę wylej na ciasto. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Pięknie i wiosennie się prezentuje to ciasto :) Myślę, że może być lekkim ciastem na Wielkanoc, bo ma bardzo wielkanocny kurczaczkowy :)
Myślę, że to bardzo dobre ciasto na wielkanocny stół. Można pokusić się też o bardziej wielkanocne dekoracje :)
Wygląda bosko, pyszne musiało być :)
I było :)
Jestem zachwycona tym ciastem:)
Robiłam ostatnio wersję zieloną i była pyszna :) Pomarańczowa musi być równie wspaniała :) Genialnie się prezentuje – tak orzeźwiająco :)
W wersji zielonej krąży pod nazwą Shrek. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu ;)
Urocze to ciacho! Pięknie wygląda i pewnie pyszne bardzo.
Pozdrowienia :)
Ocet do biszkoptu? hmm. Ale wygląda pysznie! nie moge patrzec na niego bo nie wyrabiam :D Trochę dużo roboty, ale może sie skuszę jeszcze przed świętami jak znajde chwilę czasu :) ostatnio zrobiłam sernik londyński na ciemnym spodzie- rewelacja! a mój mąż pochlonął połowe w jedno niedzielne popołudnie :D
To mój najlepszy przepis na biszkopt, właśnie z odrobiną octu. Jest idealnie puszysty i lekki. Sprawdza się i zawsze udaje. Opis wydaje się skomplikowany, ale jak już się to ciasto robi, wszystko wygląda zupełnie inaczej :)
Miałam okazję jeść takie ciasto Potwierdzam jest przepyszne.
Wygląda niezwykle apetycznie!
Do ilu dni można takie ciasto przechowywać w lodówce?
Jak w przypadku wszystkich ciast ze śmietanowymi kremami wiele zależy od pory roku i temperatury. Przechowywane w dolnych partiach lodówki myślę, że do około 3 dni ciasto powinno zachować świeżość.
Wszystko wyszło Ci takie równiutkie i idealne, jak ze sklepu. Jak Ty to robisz?:)
Nie wszystko mi tak ładnie równo wychodzi, ale się staram.
Ostry nóż i cierpliwość to podstawa ;)
Ale cudne!!!
Nie ma co ;-)! Ciasto godne krolewskiego stolu!
Wczoraj robiłam i stwierdzam, że to moje ulubione ciasto, trochę przy nim roboty, ale cóż za smak! Fantastyczne, dzięki za przepis.
Super! właśnie przeszukiwałam Internet za masą pomarańczową i właśnie znalazłam ^^
Małgosiu, ciasto wygląda cudnie. Mam zamiar wypróbować w tym tygodniu :) Tylko jedno pytanie: nasączałaś czymś biszkopt?
Nie nasączałam, ale można skropić biszkopt na przykład wodą z cytryną i cukrem – klasycznie lub rozcienczonym likierem pomarańczowym.
Doskonałe ciasto robiłam na Boże Narodzenie dzieci stwierdziły,że powinno nazywać się witaminka. Pomysł dodania proszku i octu do żółtek zaskoczył mnie ale to bardzo dobra rada
Ja robilam jako cytrynowca budyn gotuje się w wodzie z sokem z cytryny i 1 cytrynowa galaretka a na bitej smietanie ukladam herbatniki i dopiero galaretka ale ta wersja tez jest super