Domowe masło ze śmietanki – prosty przepis

Kiedyś robiło się domowe masło na co dzień, dziś sięgamy po nie ze sklepowych półek przebierając spośród wielu kolorowych sreberek. Coraz częściej jednak próbujemy wrócić do korzeni, do tradycji kulinarnych naszych babć. Samodzielne przygotowanie masła jest nie tylko proste, ale sprawia wiele satysfakcji, a smakuje wybornie i wyjątkowo.

Wieczór…

Za oknem wyjątkowo ciemno, to przez ten deszcz i wiatr. Z pewnością nikt nie wyciągnie mnie z domu…

Aż tu nagle, w porze kolacji okazuje się, że skończyło się masło. No oczywiście, przecież zrobiłam kruche ciasto. Chwila konsternacji.

Jest kremówka i jest pomysł.

Od zrobienia masła dzieliła mnie już tylko chwila ubijania. Wyszło wyborne, dziecko z radością zajadało chleb z ulubionym dżemem i popijało kakao z kubeczka.

A nie mówiłam, że nikt nie wyciągnie mnie z domu w tę pogodę…

Od tego wieczora masło robiłam już kilkukrotnie. Czasami z lenistwa, a czasami dlatego, że świeżo kupiona kremówka jest nie do końca słodka i nie nadaje się do kremu. Nawet gdy zagapię się podczas ubijania śmietany i ubiję ją zbyt mocno, nie ma problemu, dodaję odrobinę słodkich przypraw (bardzo lubię na przykład młynek do kawy i deserów Kamis), skórkę z pomarańczy lub cytryny i ubijam słodkie masło, które wyśmienicie pasuje do porannej brioszki. Poza tym żadna kostka masła kupiona w sklepie nie dorasta temu świeżo ubitemu własnoręcznie.

Składniki:

do przygotowania około 150g osełki:

  • 500g śmietany kremówki 30-36%
  • opcjonalnie szczypta soli lub przyprawy do masła smakowego (korzenne, do kawy i deserów Kamis, skórka cytrusowa, koperek, zioła, itp)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schłodzoną śmietanę przelej do litrowego słoika.
  • Elektryczną trzepaczką lub ręcznie ubijaj śmietanę tak długo, aż stanie się żółtawa i zacznie się rozwarstwiać.
  • Do ubitej śmietany dodaj wybrane przyprawy lub pomiń ten etap.
  • Gdy zauważysz pierwsze drobinki masła przerwij ubijanie rózgą, zakręć szczelnie słoik i potrząsaj energicznie aż masło zbije się w kulkę.
  • Za pomocą łyżki uformuj osełkę i wyjmij masło z maślanki.
  • Opłucz je w lodowatej wodzie i przechowuj w lodówce.
  • Maślankę wypij lub zużyj do wypieków, pankejków, koktajli itp.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Nigdy nie robiłam domowego masła, bo myślałam, że to jest trudniejsze. Może kiedyś spróbuję ;)

    1. Małgosia Author says:

      Koniecznie :)

  2. Nawet nie wiedziałam, że do masła potrzebna jest kremówka. W zasadzie pierwszy raz widzę przepis na masło domowej roboty :) najwyższy czas spróbować, dzięki! :)

  3. A ja mam to szczęście, że moi rodzice prowadzą ekologiczne gospodarstwo i mama robi sporo masła i się ze mną nim dzieli. To jest zupełnie inny smak niż to sklepowe! :)
    P.S. Bardzo ładny bochenek!

    1. Małgosia Author says:

      Szczerze zazdroszczę dostępu do najlepszych pod słońcem produktów. Szczytem moich możliwości jest póki co hodowla ziół na parapecie ;)

  4. Hej, mam na takowe ochotę :) Podaj mi tylko proszę czy robisz z kwaśnej czy słodkiej śmietany i skąd ja bierzesz, bo nie sądzę, że UHT się do tego nadaje.. Próbowałam kiedyś ukwasić podobno „naturalną” i zamiast kwaśnej śmietany miałam w domu nieziemski smród :/

    1. Małgosia Author says:

      Mieszkam w mieście więc naturalną śmietanę u mnie ze świeczką trudno znaleźć. W zasadzie masło zrobi się z każdej wysokoprocentowej śmietany, choć UHT nie polecam. Może być i słodka i kwaskowa (z zupełnie kwaśnej nie robiłam jak na razie, ale zdaje się, że wyjdzie jeszcze szybciej o ile nie stanie się tak jak opisałaś) jedynie smak masła odrobinę się różni w zależności od tego jakiej użyjesz.

  5. Zawsze myślałam, że robienie domowego masła jest trudne i bardzo czasochłonne. Może się skuszę i kiedyś zrobię.

  6. Dzisiaj robiłam zgodnie z przepisem, masełko wyszło świetne. Robiłam na śmietanie 36 % z piątnicy. Polecam! :

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że masełko się udało. :)

  7. Zyciowa i historia i ciekawy przepis :-)!

  8. Nie wiedziałam, że to aż tak proste, koniecznie spróbuje ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading