Pomarańczowe ciasto bez mąki z borówkami

Piękny dziś dzień. Piszę ten post, siedząc przy otwartym oknie i czuję zapach kwitnących truskawek. Nie wiem, czy one tak pachną, czy to tylko ja chcę już je czuć. Podmuchy wiatru lekko ogrzane słońcem rozwiewają moje włosy, a mnie zupełnie to nie przeszkadza. Chciałoby się powiedzieć: „trochę brakuje mi ciepła…” i chociaż zupełnie nie jestem bałwankiem, to naprawdę chciałabym już w końcu założyć sandały, słomkowy kapelusz i podjadać z koszyczka pachnące truskawki, dojrzewające w słońcu. To ciasto z nimi też byłoby wspaniałe, ale zdecydowałam się na borówki. Idealnie komponują się ze smakiem cytrusów, a to ciasto jest naprawdę intensywnie cytrusowe – pomarańczowe.

Zasadniczo rzadko sięgam po przepisy bezglutenowe, czy też te na bazie alternatywnych składników, ale w tym przypadku zupełnie nie żałuję. Ciasto mimo tego, że nie zawiera mąki, jest nadzwyczaj puszyste i delikatne. Smak migdałów dobrze łączy się z pomarańczą, a borówki, niczym czarne perełki smakowicie wieńczą słodki deser. Przygotowanie jest bardzo proste, chyba nawet łatwiejsze niż jakiekolwiek inne, klasyczne wypieki. Wystarczy tylko dobrze ubić jajka, a reszta pójdzie gładko.

No ratings yet

Pomarańczowe ciasto z borówkami bez mąki

Porcji 20 cm x 20cm/22cm x 22cm
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 2 godziny 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny 50 minuty

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 300 g mąki migdałowej/mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g borówek

Sposób przygotowania

  • Wyszorowane pomarańcze (w całości) zalej wodą tak, aby były w całości zakryte. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny pod przykryciem. W tym czasie woda zredukuje się do połowy. Miękkie pomarańcze wystudź w syropie.
  • Piekarnik rozgrzej do 175º. Dno formy lekko natłuść i wyłóż pergaminem.
  • Wystudzone pomarańcze do temperatury pokojowej wyjmij z syropu, pokrój lekko i zmiksuj na puree.
  • Jajka ubijaj z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż do uzyskania gęstej, kremowej piany.
  • Do jajecznej piany dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i zmiksowane pomarańcze. Delikatnie, za pomocą łopatki wymieszaj. Tylko do połączenia się składników (tak, jak w przypadku biszkoptów).
  • Ciasto przelej do formy i posyp borówkami.
  • Piecz przez około 55-60 minut.
  • Ostudź w foremce.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Bez Mąki

 

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Świetne ciasto, na pewno skorzystam z przepisu :) pozdrawiam

  2. ~Elżbieta says:

    Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu. Czy pomarańcze gotujemy razem ze skórką?

    1. Małgosia Author says:

      Tak, w całości.

  3. Sezon na borówki ponownie otwarty !; )
    Zapraszam do siebie ! ; )

  4. Pomarańcze miksujemu również w całości, czy pozbywamy się białej gorzkiej błonki ?

    1. Małgosia Author says:

      W całości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading