Piękny dziś dzień. Piszę ten post, siedząc przy otwartym oknie i czuję zapach kwitnących truskawek. Nie wiem, czy one tak pachną, czy to tylko ja chcę już je czuć. Podmuchy wiatru lekko ogrzane słońcem rozwiewają moje włosy, a mnie zupełnie to nie przeszkadza. Chciałoby się powiedzieć: „trochę brakuje mi ciepła…” i chociaż zupełnie nie jestem bałwankiem, to naprawdę chciałabym już w końcu założyć sandały, słomkowy kapelusz i podjadać z koszyczka pachnące truskawki, dojrzewające w słońcu. To ciasto z nimi też byłoby wspaniałe, ale zdecydowałam się na borówki. Idealnie komponują się ze smakiem cytrusów, a to ciasto jest naprawdę intensywnie cytrusowe – pomarańczowe.
Zasadniczo rzadko sięgam po przepisy bezglutenowe, czy też te na bazie alternatywnych składników, ale w tym przypadku zupełnie nie żałuję. Ciasto mimo tego, że nie zawiera mąki, jest nadzwyczaj puszyste i delikatne. Smak migdałów dobrze łączy się z pomarańczą, a borówki, niczym czarne perełki smakowicie wieńczą słodki deser. Przygotowanie jest bardzo proste, chyba nawet łatwiejsze niż jakiekolwiek inne, klasyczne wypieki. Wystarczy tylko dobrze ubić jajka, a reszta pójdzie gładko.
Pomarańczowe ciasto z borówkami bez mąki
Składniki
- 2 pomarańcze
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 300 g mąki migdałowej/mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g borówek
Sposób przygotowania
- Wyszorowane pomarańcze (w całości) zalej wodą tak, aby były w całości zakryte. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny pod przykryciem. W tym czasie woda zredukuje się do połowy. Miękkie pomarańcze wystudź w syropie.
- Piekarnik rozgrzej do 175º. Dno formy lekko natłuść i wyłóż pergaminem.
- Wystudzone pomarańcze do temperatury pokojowej wyjmij z syropu, pokrój lekko i zmiksuj na puree.
- Jajka ubijaj z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż do uzyskania gęstej, kremowej piany.
- Do jajecznej piany dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i zmiksowane pomarańcze. Delikatnie, za pomocą łopatki wymieszaj. Tylko do połączenia się składników (tak, jak w przypadku biszkoptów).
- Ciasto przelej do formy i posyp borówkami.
- Piecz przez około 55-60 minut.
- Ostudź w foremce.
Smacznego!
Świetne ciasto, na pewno skorzystam z przepisu :) pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu. Czy pomarańcze gotujemy razem ze skórką?
Tak, w całości.
Sezon na borówki ponownie otwarty !; )
Zapraszam do siebie ! ; )
Pomarańcze miksujemu również w całości, czy pozbywamy się białej gorzkiej błonki ?
W całości.