Minął pierwszy tydzień wakacji. Był słoneczny, ciepły i leniwy. Leniwy przynajmniej dla moich dzieci. Spędzają większość czasu poza domem, wpadając tylko w porze obiadu i deseru, przynosząc ze sobą kilogramy piasku w skarpetkach, źdźbła trawy z butach i najładniejsze kamyki w kieszeniach. Te najbardziej błyszczące lądują zawsze w pudełku ze skarbami. Dobrze być dzieckiem, cieszyć się drobiazgami, nie martwić się niczym i mieć wakacje… Tego ostatniego w tej chwili zazdroszczę im najbardziej…
A jak wakacje, to muszą być lody jagodowe. Najlepiej codziennie i niekoniecznie tylko raz. Najlepiej więc przygotować je samemu.
Nie przypuszczałam, że te domowe mogą być tak smaczne. Miałam kilka podejść i choć efekty były niezłe, tym razem przeszły moje wszelkie oczekiwania. Wszystko dlatego, że w końcu dostałam swoją pierwszą maszynkę do lodów. Nic wielkiego, tania i zwyczajna. Biała, z oferty jednego z tych sklepów, co to Polacy podobno kochają. Zupełnie mi to nie przeszkadza, bo działa wyśmienicie. No i skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać, jak głosiła kiedyś pewna reklama telewizyjna.
Wstawiłam więc nowiutką misę do zmrożenia i miałam czas, by zastanowić się jakie lody przyrządzić jako pierwsze. Pomysłów było wiele. Od klasycznych, waniliowych poprzez sorbety z sezonowych owoców, aż do mrożonego jogurtu. Zatrzymałam się gdzieś po środku i wybrałam kremowe, mleczne lody z ogromną ilością jagód.
Niecierpliwie podglądałam co dzieje się wewnątrz urządzenia. Scenariusze mogły być różne…
Zupełnie niepotrzebnie się martwiłam, bo lody pięknie się zmroziły, wyszły elektryzująco fioletowe, pełne jagodowego smaku, kremowe i bajecznie pyszne. Lepsze niż mogłam przypuszczać. Znów poczułam się jak dziecko, bo ostatni raz takie lody jadłam wiele lat temu. Teraz takich nigdzie się nie znajdzie, chyba, że we własnej kuchni.
Na dowód tego, jakie były pyszne dodam tylko tyle, że teraz na lody przychodzi do nas pół podwórka…
Domowe lody jagodowe
Składniki
- 250 g świeżych jagód
- 200 ml śmietany 30% kremówki
- 100 ml mleka
- 80-100 g cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżka creme de cassis lub innego likieru owocowego
Sposób przygotowania
- Mleko i śmietankę zagotuj z cukrem. Następnie ostudź
- Jagody zmiksuj. Dodaj 3 łyżki wody i zagotuj. Na koniec dodaj likier i ostudź
- Mleko ze śmietanką i jagody wymieszaj.
- Przygotowaną masę jagodową przelej do schłodzonej maszynki do lodów i zmrażaj lody przez około 20 minut lub zgodnie z instrukcją producenta maszynki.
- przygotowane lody dodatkowo włóż do zamrażarki na 2-3 godziny.
Smacznego!
W taką pogodę lody mogłabym jeść na tony, śliczny kolor :)
No to mamy podobnie :) Właśnie zastanawiam się nad kolejnym smakiem :)
Małgosiu, to jest to cudeńko z Biedronki? Jak tak to zaraz lecę do sklepu po swoją :)
A lody wyglądają obłędnie!
Ewuniu, tak, to ta z Biedronki. Długo zastanawiałam się, czy się sprawdzi, ale działa bez zarzutu, a lody nie mają sobie równych :)
No to Kochana za tę cenę naprawdę warto :)
Kolor faktycznie mają cudowny :)
Przedwczoraj jadłam pyszne lody jagodowe. Ale takie domowe z pewnością są jeszcze lepsze :)
Boskie lody! Ależ bym zjadła takie pyszności.
Pozdrowienia :)
Ale pyyyycha! :-)
Wspaniałe na letnie upały. Do tego jak pięknie wyglądają!
Dziękuję. Teraz lody będą częstym gościem w naszym domu. Misa nie wychodzi z zamrażarki :)
Nie mam maszynki do lodów, ciekawe takie lody bo bardzo naturalne a nie ta chemia z sklepu. Zapraszam ponownie na mój blog:)
U mnie jest 30 stopni więc poproszę całą miseczkę :)
Mogę dać nawet dwie, zapraszam :)
Zrobiłam, wyszło pysznie, dziękuję za przepis :)
http://my-happykitchen.blogspot.com/2013/07/lody-jagodowe.html
Pozdrawiam! :)
Bardzo się cieszę, że lody smakowały. To były pierwsze jakie samodzielnie przygotowałam w maszynce, więc mam do nich sentyment ;) Bardzo dziękuję, że zechciałaś się podzielić linkiem, wspaniale Ci wyszły
Wyglądają świetnie. Chyba przygotuje większą porcję bo słońce nas nie oszczędza ;)