Tarta z jagodami i kremem custard – prosty przepis
Wczoraj nie udało mi się usiąść, by podzielić się z Wami moją jagodową, rozpływającą się w ustach tartą. Nieoczekiwana wizyta dawno nie widzianej przyjaciółki przyjemnie pokrzyżowała moje misternie uplecione plany. Rozmowa z nią naładowała mi baterie i dzięki temu jeszcze wieczorem miałam siłę, by dokończyć pracę. Dziś mogłam więc poświęcić dzień na zaległe czynności i zabawę z córeczką.
Uśmiecham się teraz sama do siebie i częstuję nieziemsko kruchą tartą, podśpiewując przedszkolny hymn: „jesteśmy jagódki, czarne jagódki…” Nie mogłam się na nią napatrzeć…
Krucha tarta z jagodami i kremem custard
Składniki
krem custard:
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 1-2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka masła niekoniecznie
- 3-4 żółtka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 zimnego masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ewentualnie łyżka cukru
jagody
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki kruchego ciasta siekamy nożem. Gdy powstanie kruszonka, zagniatamy szybko ciasto, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dolewamy około 1 łyżkę zimnej wody. Schładzamy.
- Schłodzone ciasto wałkujemy wy wykładamy na lekko natłuszczoną blaszkę do tarty. Brzegi obcinamy. Całość przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy suchym grochem i pieczemy ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.
- 400ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy.
- W pozostałej ilości mleka mieszamy żółtka z mąką kukurydzianą.
- Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę żółtek i mąki i energicznie mieszamy. Krem po chwili zacznie przypominać gęsty budyń. Gotujemy jeszcze 3 minuty, po czym zestawiamy z ognia.
- Jeszcze ciepły krem rozsmarowujemy na tarcie i posypujemy obficie umytymi jagodami.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.
Wygląda nieziemsko pysznie :)
Smak zapewne rewelacyjny :)
Mniam, kusząca tarta:) Muszę w końcu zrobić coś pysznego z jagodami!
Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze. Tarta była smaczna, cieszyła i podniebienie i oczy :) Teraz pora na czarne porzeczki – moje ukochane :)
Wspaniała ta tarta, chętnie bym jej spróbowała :)
Skończyła się, ale dla wspaniałego gościa chętnie upiekę jeszcze jedną :) Zapraszam (przynajmniej wirtualnie).
przepięknie wygląda pewnie jeszcze lepiej smakuje..:D też ostatnio robiłam …:D zapraszam do mnie :D
Twoja tarta też jest przepiękna i wygląda przepysznie :) Zapraszam ponownie :)
Wygląda doskonale. Dobrze że mam gotowe kruche ciasto w lodówce:D zapraszam do siebie na babeczki marchewkowe i inne pyszności
zwysokosci.blog.pl
Jak to dobrze mieć czasem coś wcześniej przygotowanego. Ja zazwyczaj robię dwie porcje i jedną z nich zamrażam. Na leniwą niedzielę jest zawsze jak znalazł :)
Wpraszam się na babeczki :)
Wczoraj wypróbowałem <3 Pycha :P bardzo polecam , przepis prosty a smak niebiański <3
Baaardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)
Nazbierałam dziś wiadro jagód, mają być na dżem do słoików na zimę, ale myślę,że na taką tartę nie ma co żałować, tym bardziej,że wszystkie składniki mam w spiżarce.Zrobię rodzince niespodziankę na letni wieczór.
Oj, tę tartę wspominamy ze ślinką w kącikach ust. Trzeba będzie powtórzyć. Polecam i czekam na opinię po degustacji. Poza tym zazdroszczę możliwości samodzielnego zbierania jagód. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)
bardzo Ci dziękuję za przepis, mimo że było to moje pierwsze ciasto, wyglądało i smakowało bez zarzutu;) zamiast jagód wykorzystałam piętrzące się w lodówce borówki amyrykańskie:D teraz czekam na kolejne pomysły
Dziękuję za wiadomość, bardzo się cieszę, że tarta się udała :)
Zapraszam, bo podkradłam:)
http://manufakturaciastek.blox.pl/2012/08/Tarta-z-jagodami-i-kremem-custard.html
Bardzo mi miło :) Twoja wersja wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam :)