Tarta z jagodami i kremem custard.

Tarta z jagodami i kremem custard – prosty przepis

 

Wczoraj nie udało mi się usiąść, by podzielić się z Wami moją jagodową, rozpływającą się w ustach tartą. Nieoczekiwana wizyta dawno nie widzianej przyjaciółki przyjemnie pokrzyżowała moje misternie uplecione plany. Rozmowa z nią naładowała mi baterie i dzięki temu jeszcze wieczorem miałam siłę, by dokończyć pracę. Dziś mogłam więc poświęcić dzień na zaległe czynności i zabawę z córeczką.

Uśmiecham się teraz sama do siebie i częstuję nieziemsko kruchą tartą, podśpiewując przedszkolny hymn: „jesteśmy jagódki, czarne jagódki…” Nie mogłam się na nią napatrzeć…

No ratings yet

Krucha tarta z jagodami i kremem custard

Tarta rozpływająca się w ustach. Pyszna z jagodami i innymi sezonowymi owocami.
Porcji 10 porcji
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

krem custard:

  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła niekoniecznie
  • 3-4 żółtka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżka cukru

jagody

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki kruchego ciasta siekamy nożem. Gdy powstanie kruszonka, zagniatamy szybko ciasto, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dolewamy około 1 łyżkę zimnej wody. Schładzamy.
  • Schłodzone ciasto wałkujemy wy wykładamy na lekko natłuszczoną blaszkę do tarty. Brzegi obcinamy. Całość przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy suchym grochem i pieczemy ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.
  • 400ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy.
  • W pozostałej ilości mleka mieszamy żółtka z mąką kukurydzianą.
  • Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę żółtek i mąki i energicznie mieszamy. Krem po chwili zacznie przypominać gęsty budyń. Gotujemy jeszcze 3 minuty, po czym zestawiamy z ognia.
  • Jeszcze ciepły krem rozsmarowujemy na tarcie i posypujemy obficie umytymi jagodami.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Desery
Słowa kluczowe: krem custard, krucha tarta, kruche ciasto

 

Join the Conversation

  1. Wygląda nieziemsko pysznie :)

  2. Smak zapewne rewelacyjny :)

  3. Mniam, kusząca tarta:) Muszę w końcu zrobić coś pysznego z jagodami!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze. Tarta była smaczna, cieszyła i podniebienie i oczy :) Teraz pora na czarne porzeczki – moje ukochane :)

  4. Wspaniała ta tarta, chętnie bym jej spróbowała :)

    1. Pastelle Author says:

      Skończyła się, ale dla wspaniałego gościa chętnie upiekę jeszcze jedną :) Zapraszam (przynajmniej wirtualnie).

  5. przepięknie wygląda pewnie jeszcze lepiej smakuje..:D też ostatnio robiłam …:D zapraszam do mnie :D

    1. Pastelle Author says:

      Twoja tarta też jest przepiękna i wygląda przepysznie :) Zapraszam ponownie :)

  6. ~hermenegilda.sap says:

    Wygląda doskonale. Dobrze że mam gotowe kruche ciasto w lodówce:D zapraszam do siebie na babeczki marchewkowe i inne pyszności
    zwysokosci.blog.pl

    1. Pastelle Author says:

      Jak to dobrze mieć czasem coś wcześniej przygotowanego. Ja zazwyczaj robię dwie porcje i jedną z nich zamrażam. Na leniwą niedzielę jest zawsze jak znalazł :)
      Wpraszam się na babeczki :)

  7. Wczoraj wypróbowałem <3 Pycha :P bardzo polecam , przepis prosty a smak niebiański <3

    1. Pastelle Author says:

      Baaardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

  8. ~Koniczynka says:

    Nazbierałam dziś wiadro jagód, mają być na dżem do słoików na zimę, ale myślę,że na taką tartę nie ma co żałować, tym bardziej,że wszystkie składniki mam w spiżarce.Zrobię rodzince niespodziankę na letni wieczór.

    1. Pastelle Author says:

      Oj, tę tartę wspominamy ze ślinką w kącikach ust. Trzeba będzie powtórzyć. Polecam i czekam na opinię po degustacji. Poza tym zazdroszczę możliwości samodzielnego zbierania jagód. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

  9. ~małgosia.m says:

    bardzo Ci dziękuję za przepis, mimo że było to moje pierwsze ciasto, wyglądało i smakowało bez zarzutu;) zamiast jagód wykorzystałam piętrzące się w lodówce borówki amyrykańskie:D teraz czekam na kolejne pomysły

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję za wiadomość, bardzo się cieszę, że tarta się udała :)

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo mi miło :) Twoja wersja wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading