Ciasto mocno pomarańczowe z bitą śmietaną

Ekstremalnie pomarańczowe ciasto zdecydowanie wpisuje się w zimową aurę. Pierwsze co widzimy, to śnieżne zaspy z bitej śmietany, a słoneczne wnętrze z pewnością wprawia w pozytywny nastrój. W pierwszej chwili wydaje się, że to nic szczególnego, ot proste ciasto pomarańczowe, ale po pierwszym kęsie niemal eksploduje smakiem i soczystością. To zdecydowanie najsmaczniejsze pomarańczowe ciasto, jakie jadłam – wilgotne, puszyste i niezwykle aromatyczne. Idealne na co dzień ze względu na łatwość wykonania i zdecydowanie odpowiednie na święta ze względu na wyborny smak.

Zdecydowałam się przełożyć je bitą śmietaną, co dodało mu nie tylko uroku, ale zrównoważyło intensywny pomarańczowy smak. Dekorację stanowią prażone, chrupiące migdały.

Składniki:(tortownica o śr. 20-22cm)

  • 2 pomarańcze
  • 100g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 180g mąki
  • 150g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 350ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25g migdałów w płatkach

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Pomarańcze wyszoruj, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem ubijając do połączenia się składników.
  • Dodaj sok i skórkę z pomarańczy i zmiksuj na wolnych obrotach. Masa może wyglądać na zwarzoną, ale to nic złego.
  • Dodawaj stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sól i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno.
  • Dodaj w dwóch partiach do ciasta i delikatnie, za pomocą łopatki wymieszaj.
  • Przełóż do wyłożonej papierem tortownicy i piecz przez około 45-55 minut lub do suchego patyczka.
  • Ostudź na kratce.
  • Ostudzone ciasto przetnij wzdłuż na pół.
  • Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  • 1/3 bitej śmietany rozsmaruj na dolnej warstwie ciasta i przykryj górną. Pozostałą śmietanę rozsmaruj na powierzchni. Wstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia, aby śmietana zastygła.
  • Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Ostudź je przed posypaniem ciasta.
  • Udekoruj ciasto migdałami.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

  2. wygląda przepysznie:)

  3. olać dietę. Jutro zrobię!

    1. Małgosia Author says:

      :D

  4. cudo, uwielbiam ciasta

  5. ~Monika says:

    2 razy zrobiłam i ciasto mi nie wyrosło. Zrobiło sie zakalcowate. Co robię nie tak?

    1. Małgosia Author says:

      Nie wiem.

  6. Jakiej wielkości powinna być foremka?

    1. Małgosia Author says:

      Tak jak podałam w przepisie – tortownica 20-22cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading