Pieczony kurczak – nie ma domu, w którym się go nie przyrządza i nie ma osoby, która nie ma ochoty na złocistą, chrupiącą skórkę. Przepisów na niego jest wiele i każdy jest wyśmienity, bowiem pieczony kurczak zawsze smakuje wyśmienicie.
Nie wiem co w sobie ma ta potrawa, ale lubią go wszyscy mięsożerni ludzie. Zarówno dzieci, jak i dorośli. Największą furorę na stole robi kurczak pieczony w całości. Ja najbardziej lubię piec go w takiej formie, jak prezentują fotografie. Spotkałam się w porównaniem tak pieczonego kurczaka do motyla – coś w tym jest, ale ja osobiście nie przywykłam tak go nazywać. Dla mnie jest to świetny i niezawodny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Mięso tak rozcięte szybciej i równomierniej się piecze i nie wymaga odwracania w piekarniku. Połączenie świeżych ziół i cytrusów świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.

Kurczak pieczony w cytrusach
Składniki
- 1 kurczak w całości
- po kilka gałązek tymianku rozmarynu i bazylii
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
- Kurczaka umyj i dokładnie osusz.
- Ostrym nożem lub kuchennymi nożycami usuń szyjkę, a następnie rozetnij kurczaka wzdłuż mostka (pomiędzy piersiami). Kręgosłup pozostaw w całości. Rozłóż mięso płasko. Oprósz solą i pieprzem.
- Na dno naczynia ułóż pokrojoną w piórka cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, plastry cytrusów (kilka pozostaw do obłożenia kurczaka) oraz zioła. Całość skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Na tak przygotowanym podłożu połóż na płasko kurczaka i skrop oliwą.
- Na kurczaku ułóż po kilka plasterków cytrusów.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do miękkości. Jeśli skrzydełka zaczną się nadto rumienić, owiń je folią aluminiową. W zależności od wielkości, czas pieczenia kurczaka będzie się różnił. Przed końcem pieczenia zsuń z mięsa plastry cytrusów, jeśli jeszcze mają sok, wyciśnij go na kurczaka i dopiecz do zrumienienia skórki.
- Średniej wielkości kurczak powinien piec się około 1 godziny bez przykrycia.
- Przed podaniem można polać kurczaka wytworzonym sosem lub skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy lub cytryny.
Przepiekne zdjecia! <3
Po prostu MNIAM :)
Pysznie się prezentuje
Tyle lat pieczenia kurczaka… a tak błahy sposób na równomierne opieczenie go z każdej strony. Nie… no biję się klawiaturą w głowę! Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Aż mi głupio, że na to nie wpadłam.
Proponuję rozcinać kurczaka od strony grzbietu a nie piersi. Wycinam w ten sposób kręgosłup wraz z szyjką i kuprem.
Uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka;)
Kurczak i cytrusy… chyba jeszcze nie miałam okazju próbowac takiego połączenia smaków. A podobno pomarańcza dobra jest do każdego miesa – czas najwyższy się o tym przekoanać. Za tydzień przychodzą do mnie znajomi na kolację. Myślę, że uraczę ich własnie takim daniem – powinni być zaskoczeni i zadowoleni :)
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z powagi sytuacji, ale masz naprawdę bardzo wielki talent do pisania :) Chylę czola, takiego talentu tylko pozazdroscic, mimo, iz jest to grzech, to jednak taki talent jest wart tego grzechu :) Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo będę mial przyjemnosc czytac Twoje teksty na tym, lub jakims innym blogu :)
Cytrusy to moja pasja i hobby. Uprawiam ogromną ilość gatunków i odmian oraz redaguję serwis o cytrusach, ale widzę że na temat zastosowania kulinarnego owoców cytrusowych nie mam nic do powiedzenia:) Kurczak skropiony sokiem z cytrusów… hmmm… musze wypróbować. Na fotografii to połączenie wygląda przepięknie. Może czas coś ukuchcić :) Pozdrawiam!