Chyba większości z nas zdarza się mieć ochotę na coś mniej zdrowego. Przychodzą nam na myśl wówczas soczyste hamburgery, złociste frytki, aromatyczny kebab, albo kurczak w kruchej, pikantnej panierce. Nie trzeba być dzieckiem, by nie chcieć czasami ulec słabości do ulicznych fast foodów. Gorzej, jeśli akurat w takim momencie znajdujemy się w mieście. Ja czasami ulegam swoim pociechom i funduję im taką ucztę. Ba! Nawet sama im ją nieraz przygotowuję we własnej kuchni, tak jak te udka z kurczaka.
Są wygodne do jedzenia palcami, na tyle duże, by móc usmażyć ich kilka i jednocześnie na tyle małe, by w stosunkowo krótkim czasie osiągnąć idealny stopień wysmażenia zachowując jednocześnie soczystość. Gruba chrupiąca panierka niczym nie ustępuje tej ze znanej sieciówki i świetnie zatrzymuje smak kurczaka wewnątrz. W zależności od upodobań i potrzeb można dostosować ilość ostrej papryki, dodając jej mniej lub więcej. Ja na przykład porcję dla dzieci smażę w panierce bez dodatku chili, natomiast dorośli chętnie sięgają po ostrzejsze kąski.
W ten sam sposób można przygotować także kawałki piersi kurczaka, podudzia lub skrzydełka. Należy tylko pamiętać o dostosowaniu czasu smażenia do wielkości i rodzaju mięsa.
Pikantne udka w chrupiącej panierce
Składniki
- 1 kg udek pałek z kurczaka
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka sambal oelek lub innej pikantnej pasty chili ilość zależna od upodobań
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
panierka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- + olej do frytury
Sposób przygotowania
- Udka umyj i osusz.
- Do miski lub grubej foliowej torby wlej maślankę, dodaj chili, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, mąkę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do masy mięso i pokryj je dokładnie.
- Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 2 godziny, można na noc - im dłużej mięso będzie się marynowało, będzie smaczniejsze)
- 15-30 minut przed smażeniem wyjmij udka z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Lepiej się wówczas usmażą.
- W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z papryką.
- Obtaczaj dokładnie udka w mące. Nie otrząsaj zbyt mocno mięsa z marynaty, przeciwnie próbuj zebrać jej jak najwięcej, dzięki temu panierka będzie grubsza.
- W szerokim garnku rozgrzej około 1l oleju rzepakowego do temperatury 140-160°C.
- Wkładaj po kilka udek do frytury i smaż na złoty kolor około 10-12 minut w zależności od wielkości. Odwracając co jakiś czas, aby nie spiekły się od spodu.
- Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawaj z frytkami i surówką.
Smacznego!
Super nie trzeba chodzić do kfc można zrobić w domu i na pewno zdrowsze.
O rany, patrzę na nie i już jestem głodna! Uwielbiam takie kurczaczki :)
Bardzo lubię przygotowywać takie przekąski;) często zamiast udeki czy skrzydełek robię w takiej panierce kawałki piersi kurczaka, do tego jakiś dobry dip i gotowe;)
Kurcze przepysznie to wygląda. Ja osobiście preferuję kurczaka z ziemniaczkami i mizerią. Naprawdę za kurczakiem wręcz przepadam, a tobie wyszedł on wręcz rewelacyjnie. Udka z kurczaka tylko jeść i się delektować pozdrawiam.
Rozbawił mnie ten opis u dołu, coś tam: podoba ci się przepis to udostępnij. Kurcze, mi się podobają wszystkie przepisy! Cały blog, jeszcze nigdy nie trafiłam na kogoś o tak dobranym guście kulinarnym do mojego. Niektóre rzeczy mogę robić od razu, bo w domu leżą te same składniki w danym daniu. Tu trzeba polecać cały blog!
Aż ślinka cieknie. wypróbuję ten przepis na pewno.
Byłem zwolennikiem kfc ale domowej roboty wydają się byc lepsze:)
Niestety nie uwzględniono wielkości udek i pałek wieksze będą surowe przy kości a mniejsze prawie dobre co grozi zatruciem.
Przepis niedopracowany i niebezpieczny