Ten tort jogurtowy już od dawna był na mojej liście. Skorzystałam z sezonu na przepiękne persymony (kaki) i upiekłam. Prezentują się wyśmienicie, a choć same w sobie nie mają wyrazistego smaku, w tym cieście sprawdziły się świetnie. Jako bazę wykorzystałam wilgotne, ciężkie kakaowe ciasto przypominające brownie. Nie wymaga dodatkowego nawilżania i świetnie utrzymuje dużą ilość kremu. Jest wyraziste i niezbyt słodkie w smaku, bardzo dobrze komponuje się z słodką persymoną i intensywnie pomarańczowym kremem jogurtowym. Aby urozmaicić smak i dodać tortowi koloru, posypałam wierzch krwistoczerwonym granatem, co okazało się świetnym pomysłem. Kwaskowe ziarna granatu idealnie uzupełniły gamę smaku.
Całość świetnie się prezentuje i bardzo dobrze utrzymuje się nawet do kilku dni nie zmieniając kształtu, konsystencji ani wyglądu. Jedynie górną dekorację warto przygotować w dniu podania.
Mam przeczucie, że zamknęłam w tym torcie wszystko, co do szczęścia o tej porze roku mi potrzeba…
Drugi raz dzisiaj natykam się na owoce persymony… Wyglądają obłędnie :) Czy taki owoc wystarczy tylko obrać i pokroić? Czy są tam jakieś pestki/ogryzki..?
A swoją drogą gratuluję talentu. Cały tort wyszedł cudnie i bajkowo :)
Muszę się przyznać, choć jest mi wstyd…że wpis zainteresował mnie, gdyż nigdy nie słyszałam o persymonie. Nawet nie wiem gdzie mogłabym kupić ten owoc. Ale kiedy już znajdę, na pewno zmierzą się z upieczeniem tego tortu, gdyż ostatnio odkryłam w sobie ogromny talent do pieczenia. Coś czuję, że nie będzie taki piękny jak Twój, ale będę robiła wszystko co w mojej mocy :)
Witam robiłam ten tort już parę razy za każdym razem wszystkim smakuje.
Mam pytanie w czasie gdy nie dostępne są kaki czy można użyć np pulpy z mango albo jakiś inny owoc?
Będę robić w marcu dla córki i byłabym wdzięczna za podpowiedź.
Dziękuję.
Oczywiście można zamienić kaki na inny owoc o podobnej konsystencji. Mango sprawdziłoby się świetnie. Myślę, że sprawdzi się też nektarynka, a nawet brzoskwinie z syropu. Idąc dalej pokusiłabym się nawet o żelkę z pomarańczy lub inne.
Prezentuje się wprost oszałamiająco!! I jeszcze to kaki, które wprost uwielbiam :)
Zapiera dech w piersiach. P.S. Fajna, stara tortownica :-).
Ja w sumie mam same stare tortownice ;) Ale ta jest moim najnowszym nabytkiem :D
Akurat tortownica jest tu najsłabszym punktem, bo to nie tortownica, tylko patera na owoce, na której ułożono blachę z ciastem.
W sumie prawidłowo, bo to nie patera, a tort ma być mocnym punktem. Pozdrawiam.
Same smakołyki. I jak tu nie przytyć po takich pysznościach.
Fantastyczny tort. Podziwiam!
Wygląda obłędnie!!
Cudownie się prezentuje :)
Torcik wygląda z…. znakomicie, aż po prostu ślinka leci, brawo !!!!
Ile warstw, a jakie one równe! Pięknie się prezentuje: )
Wow, piękny!!! Tak liczę i liczę i doliczyłam się aż 10 warstw!!!
Jeśli liczyć owoce, to jakoś tak będzie :) Wstępnie miała być jeszcze jedna, ale nie zmieściła się w tortownicy ;)
Dziękuję!
Niesamowita fuzja smaków, zamierzamy wypróbować ten przepis na naszej imprezie integracyjnej!!!
Pozdrawiamy
Feerum
Cudowny, pięknie wyglądają te wszystkie warstwy :)
Cudowny tort! Piękne kolory! :)
Wygląda pięknie:)
Wygląda przepięknie. Aż ślinka cieknie. Koniecznie muszę go upiec. Blog oczywiście dodaje do ulubionych. Pozdrawiam.
Drugi raz dzisiaj natykam się na owoce persymony… Wyglądają obłędnie :) Czy taki owoc wystarczy tylko obrać i pokroić? Czy są tam jakieś pestki/ogryzki..?
A swoją drogą gratuluję talentu. Cały tort wyszedł cudnie i bajkowo :)
Wystarczy obrać i pokroić. W środku nie ma pestek.
Muszę się przyznać, choć jest mi wstyd…że wpis zainteresował mnie, gdyż nigdy nie słyszałam o persymonie. Nawet nie wiem gdzie mogłabym kupić ten owoc. Ale kiedy już znajdę, na pewno zmierzą się z upieczeniem tego tortu, gdyż ostatnio odkryłam w sobie ogromny talent do pieczenia. Coś czuję, że nie będzie taki piękny jak Twój, ale będę robiła wszystko co w mojej mocy :)
Persymony dostępne są obecnie w większości większych sklepów. najczęściej występują pod nazwą kaki.
Kolejne podejście, już chyba piąte. Tort idealny dla małych i dużych wojowników ;) U nas został określony tortem prawdziwego żołnierza ;)
Witam robiłam ten tort już parę razy za każdym razem wszystkim smakuje.
Mam pytanie w czasie gdy nie dostępne są kaki czy można użyć np pulpy z mango albo jakiś inny owoc?
Będę robić w marcu dla córki i byłabym wdzięczna za podpowiedź.
Dziękuję.
Oczywiście można zamienić kaki na inny owoc o podobnej konsystencji. Mango sprawdziłoby się świetnie. Myślę, że sprawdzi się też nektarynka, a nawet brzoskwinie z syropu. Idąc dalej pokusiłabym się nawet o żelkę z pomarańczy lub inne.