Naleśnik dutch baby – to danie odkryłam stosunkowo niedawno i zakochałam się od pierwszego kęsa. Zresztą nie tylko ja, bo i cała moja rodzina. To bardzo proste do przygotowania śniadanie nie wymaga wielu umiejętności, nie wymaga też wielu żmudnych przygotowań, a to rano jest niesamowicie ważne. W czasie, gdy naleśnik się piecze, z powodzeniem można pozwolić sobie na szybki poranny prysznic, albo zaparzenie pachnącej i pobudzającej kawy.
Chrupiące ciasto naleśnikowe w tym wydaniu nie tylko wygląda kusząco, ale też pięknie pachnie i wspaniale smakuje. W piekarniku osiąga niesamowite rozmiary, przypomina góry i kratery na księżycu, ale po wyjęciu z niego opada i otrzymujemy pyszną, złocistą miseczkę na jagody lub inne miękkie owoce i jogurt. Zdrowo i smacznie – dobry początek dnia.
Pieczony naleśnik dutch baby z jagodami
Ciekawy pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Puszysty naleśnik pieczony w piekarniku - pyszny i zaskakujący.
Składniki
- 3 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 25 g masła klarowanego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g jagód lub borówek
- 25 g płynnego miodu
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 220°C (termoobieg 200°C).
- Patelnię żeliwną o średnicy ok. 22cm, lub inną o grubym dnie (taką, którą można wstawić do piekarnika) mocno rozgrzej.
- Jajka, mleko, mąkę, sól i cukier dokładnie zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym do momentu aż ciasto będzie gładkie i dobrze napowietrzone.
- Na rozgrzanej patelni roztop masło i wylej zmiksowane ciasto.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie rumiany i dobrze wyrośnięty.
- Upieczony naleśnik wyjmij z piekarnika i zaczekaj aż opadnie. Na środek wysyp jagody i polej lekko miodem lub oprósz cukrem pudrem wg uzniania.
- Podawaj natychmiast z gęstym jogurtem.
Małgosiu, a można się wprosić na takie pyszności? wygląda cudnie :)
Można, ale chyba szybciej będzie zrobić własnoręcznie ;)
Małgosiu wygląda pysznie i smacznie, jednak ciężko żeby stało się to częstym gościem w mojej kuchni z powodu pieczenia- rozgrzanie piekarnika trochę zajmuje, jednakże z pewnością będzie to moje danie śniadaniowe na weekendy, gdy człowiek może się wyspać oraz poświęcić poranek na luźne gotowanie. Pozdrawiam
Rzeczywiście, dużo zależy od piekarnika, które nagrzewają się w różnym czasie, ale myślę, że jeśli włączy się go na samym początku, a patelnię postawi na kuchence do rozgrzania, będzie gorący na czas.
Przepyszny
Takich jeszcze nie jadłam… Pysznie wygląda :)
WOW, boski, to kiedy można wpaść na to śniadanie? Jagódki przytargam:)
Wygląda obłędnie! Muszę wypróbować ten przepis bo zwykle człowiek idzie na skróty i robi typowe naleśniki smażone, a szkoda kiedy można urozmaicić kuchnię takim smacznym przepisem jak Pani :)
Cudownie wygląda :))