Kurczak w glazurze miodowo czosnkowej

Kurczak w glazurze miodowo czosnkowej to bardzo szybkie, proste, a jednocześnie dość efektowne danie. Lubię je zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdzi się, gdy po pracy szybko trzeba przygotować coś smacznego. Dobre będzie też na niedzielny obiad. W końcu nie trzeba godzinami stać przy przysłowiowych garach, żeby nakarmić bliskim czymś smacznym. Ta dewiza przyświeca mi od lat i nie wydaje mi się, żeby moja rodzina na tym cierpiała. Wręcz przeciwnie, dzięki temu, możemy spędzić razem więcej czasu!

Dań z drobiem w głównej roli jest już całkiem pokaźna ilość, ale nie oszukujmy się, to wciąż ulubione mięso Polaków. Na szczęście obecnie na tyle poprawiła się jego jakość, że nic nie stoi na przeszkodzie, by po niego sięgać. Sięgajmy więc po kurczaka kiedy tylko mamy ochotę i zdrowy rozsądek nam na to pozwala. W końcu oprócz kurczaków jest tyle innych rzeczy do zjedzenia :)

A jeśli już sięgamy po mięso, to róbmy je dobrze i ze smacznych przepisów. Na przykład takich jak ten kurczak w glazurze miodowo czosnkowej. Danie to przygotujecie w mniej niż 30 minut, nie licząc dodatków. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami lub sypkim ryżem i listkami świeżej sałaty skropionej oliwą i sokiem z cytryny. Takie przepisy lubię właśnie najbardziej – proste i pełne smaku!

kurczak w glazurze miodowo czosnkowej

5 z 1 głosu

Kurczak w glazurze miodowo czosnkowej

Prosty przepis na danie obiadowe, które pokocha cała Twoje rodzina!
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty

Składniki

  • 400-500 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • 10 g mąki pszennej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 g płynnego miodu naturalnego
  • sól i pieprz
  • 1-2 gałązki tymianku
  • 20 g masła

Sposób przygotowania

  • Każdą z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż, aby powstały 4 porcje, a plastry mięsa były nieco cieńsze. Wówczas szybciej się smażą.
  • Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie mąką pszenną.
  • Połowę masła roztapiamy na patelni, a gdy się roztopi, smażymy mięso z obu stron na złoty kolor.
  • Gdy mięso smaży się już z drugiej strony, dodajemy posiekany czosnek i tymianek.
  • Pod koniec smażenia dodajemy miód i podlewamy ok 60-100ml wody. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę masła i mieszamy aż się połączy z sosem.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jedna porcja zawiera około:

Serving: 150g | Kalorie: 193.75kcal | Carbohydrates: 6.56g | Białko: 28.25g | Fat: 6.03g | Tłuszcze nasycone: 2.73g | Fiber: 0.15g | Cukier: 4.1g

Podpowiedzi i notatki

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, użyj odpowiedniej mąki.
Okazja: Danie główne, Obiad
Rodzaj dania: Mięsa, Na szybko
Słowa kluczowe: czosnek, danie z kurczaka, kurczak, miód

kurczak w glazurze

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading