Kurczak pieczony w całości potrafi przysporzyć sporo problemów jeśli nie wie się, jak przyrządzić go właściwie. Jeśli już poznamy tajniki tego dania, okaże się, że nie jest to nic skomplikowanego, ani trudnego.
Nie potrzebujemy wielu przypraw, złożonych receptur, czy wysokiej klasy sprzętów oraz mistrzowskich umiejętności, by skórka kurczaka była złocista i apetycznie chrupiąca. Faszerowanie kaszą pełni w tym daniu podwójną rolę. Taka kasza pieczona razem z kurczakiem nie tylko fenomenalnie smakuje, ale też pochłania nadmiar wilgoci podczas pieczenia. Dzięki temu kurczak pieczony nie pływa w sosie własnym, przez co często rozmięka skórka od spodu.
Oczywiście można by dodać do kaszy grzybów, podrobów, sama nieraz tak robię, ale tym razem postawiłam na samą kaszę z odrobiną cebuli i sporą ilością pestek dyni. Do tak przygotowanego kurczaka nie trzeba już nic więcej. Widelec i gromadka głodnych biesiadników zdecydowanie wystarczy. Gdy kurczak pieczony w całości ląduje na stole, tych ostatnich nigdy nie brakuje.
Kurczak pieczony w całości
Składniki
- 1,5 kg kurczak
- 100 g kaszy gryczanej
- 35 g pestek dyni
- 120 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g cebuli
- 1 cytryna
- 1 główka czosnku
- 50 ml oliwy
- 50 g masła
- sól, pieprze
- kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania
- Kaszę ugotuj na sypko przez około 12 minut w osolonym wrzątku. Przestudź.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj z kremówką, pestkami dyni, drobno posiekaną połową cebuli, solą i pieprzem. Nafaszeruj kurczaka. Zwiąż sznurkiem lub zepnij wykałaczkami
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość oliwy. Ułóż kurczaka.
- Resztę cebuli pokrój w cząstki i rozłóż wokół mięsa. Dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół, cząstki cytryny i rozmaryn.
- Skrop mięso oliwą. Oprósz obficie solą. Na kurczaku rozłóż kawałki masła.
- Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz przez 30 minut w 200 stopniach C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz 1-1,5 godziny od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem.
- Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 m inut przed pokrojeniem.