Czas Wielkanocy to okres, w którym nasze stoły obfitują w przeróżne pieczenie, mięsa i pasztety. Ja najbardziej lubię pasztet z wątróbki w formie smarowidła. Kremowy, delikatny i bardzo prosty do przygotowania. W zależności od upodobań, można doprawić go za każdym razem inaczej dodając ulubione dodatki. To prosty sposób na domowy dodatek do kanapki.
Deszczowa pogoda i pierwsze wiosenne burze nastrajają do zabarykadowania się w kuchni i spędzenia tam połowy dnia. W innym przypadku mogłabym tylko przykleić nos do szyby obserwując spływające po niej strugi deszczu lub zasnąć pod miękkim kocem, by przeczekać tę niesprzyjającą aurę w błogiej nieświadomości…
Upiekłam więc świeżutki chleb z chrupiącą skórką.
Na kolację będzie gruba, zgrzebna pajda z domowym pasztetem i pełna miseczka soczystych rzodkiewek. Czego chcieć więcej…
Składniki:
- 500g drobiowej wątróbki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300ml białego lub różowego wytrawnego wina
- 50g masła
- 50ml kremówki 30-36%
- liść laurowy
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Wątróbkę oczyść z błon i dokładnie umyj. Osącz z wody.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Mięso, cebulę i czosnek przełóż do garnka i zalej winem. Dodaj liść laurowy i pieprz.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. W tym czasie płyn powinien zredukować się co najmniej o połowę.
- Zdejmij wątróbkę z ognia, dodaj sól do smaku oraz masło i zamieszaj, by się rozpuściło.
- Całość przełóż do blendera, dodaj kremówkę i zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż do słoiczka lub do 2-3 mniejszych i przechowuj w lodówce.
- Pasztet można przygotować z grzybami, żurawiną, lub ulubionymi przyprawami (koperek, szczypiorek, pietruszka itp.)
Smacznego!
Uuu smaki dzieciństwa mi się przypominają. Muszę chyba zrobić. Skąd masz takie pomysły? :D Jakbyś więcej szukała to zajrzyj na wylistuj.pl
Wygląda tak smacznie, mniam! :)
Genialny pasztecik :) skusze się na niego i przygotuję:) dzięki za przepis.
Pyszny pasztet wiem bo robię podobny. Czasem dodatkowo go zapiekam bo wtedy pojawia się bardzo przyjemna skórka, a ja lubię wszystko co chrupie :)
Na pewno wypróbuję, chociaż marzy mi się pasztet z selera. Kiedys jadłam ale nie wziełam przepisu i nigdzie nie mogę znaleźć niczego podobnego :(
Z selera jeszcze nie robiłam, ale właśnie marzy mi się wegetariański pasztet, więc kto wie, może spróbuję :)
Pasztecik pychotka, wygląda znakomicie ! Ale ja mam przepis ciut inny;)
wygląda bardzo smacznie, na pewno pojawi się na świątecznym stole :)
czy można pominąć wino?
Wino dodaje aromatu pasztetowi, ale jeśli jest taka konieczność, proszę zastąpić je bulionem.
a można słoiczek gotować do spasteryzowania?
Nie pasteryzowałam nigdy i osobiście unikam dłuższego przechowywania mięsa. Myślę, że można próbować, ale nie gwarantuje, że pasztet nie zmieni konsystencji po tak długiej obróbce cieplnej. Jednak z uwagi na to, że to produkt mięsny, wymagać będzie szczególnych warunków.
Pasteryzacja pojedyncza (około 45-60min) – przechowywanie w lodówce do miesiąca.
Pasteryzacja podwójna, w odstępach 24h (30-45min) – przechowywanie do 4-5mies. w lodówce
Pasteryzacja potrójna, w odstępach 24h (20-30min) – przechowywanie do 6 mies. poza lodówką
zrobiłam wg przepisu, jest łatwy do wykonania, pyszny, tylko trochę za dużo wątróbkowej goryczki