Tabbouleh to znana i lubiana na całym świecie sałatka wywodząca się z kuchni arabskiej. Jej wersji jest tak wiele jak naszej jarzynowej, a nawet więcej. Od lat bowiem pojawiają się coraz to nowe pomysły na jej przygotowanie. Ja najbardziej lubię tę najprostszą, letnią wersję na bazie kaszy bulgur, sezonowych warzyw i świeżych ziół.
Widziałam tysiące przepisów na tabbouleh – najczęściej pojawia się w nich kuskus, ale powinna być to kasza bulgur. Jest ona nieco podobna do kuskusu, ale znacznie wartościowsza i w mojej opinii smaczniejsza. Poza tym w sałatce znaleźć może się niemal wszystko to, co latem najlepsze – słodka czerwona cebula, dojrzałe pomidory i całe mnóstwo świeżej zieleniny. To właśnie ona jest w tabbouleh najważniejsza – pietruszka, mięta, kolendra – tych właśnie użyłam w mojej sałatce.
W mojej sałatce nie użyłam wielu składników, postawiłam na prostą linię smaku, ale jeśli tylko macie ochotę, możecie wzbogacić przepis o świeże ogórki i kolorową paprykę. Tu proporcje nie są znacząco istotne. Ważne, by było świeżo i kolorowo. Sałatka świetnie smakuje jako samodzielne danie, a także jako niebanalny dodatek do dań mięsnych np z grilla.
Sałatka tabbouleh
Składniki
- 100 g kaszy bulgur
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki natki kolendry
- 1 cytryna
- 50 ml oliwy EV
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przepłukaną kaszę zalewamy gotujemy w osolonym wrzątku na wolnym ogniu przez około 7-10 minut, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidorki przekrój na ćwiartki lub połówki, natki drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj warzywa, zioła i kaszę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Przygotowanym dressingiem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj od razu lub po schłodzeniu.