Smażone ziemniaki to jeden z tych dodatków do głównych dań, któremu trudno odebrać zasłużone podium. Chrupiąca, złocista skórka to to, co uwielbiamy i nie sposób się dziwić. Są pyszne!
W tej wersji nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, a szkoda. Oprócz wyjątkowego smaku wyglądają wprost wyśmienicie, a w końcu i wygląd jedzenia ma znaczenie. W przeciwieństwie do klasycznych smażonych ziemniaków te są pikantne, nieco mniej chrupiące, chociaż zupełnie nie ujmuje im to w niczym. Takie smażone ziemniaki mogą być niebanalnym dodatkiem do sadzonego jajka lub grillowanych i smażonych mięs takich jak na przykład marokańskie kebaby, czy też aromatyczne kofty.
Samo przygotowanie takich smażonych ziemniaków nie jest ani trudne, ani też pracochłonne. Wystarczy zwyczajnie podgotować ziemniaki, a następnie przesmażyć je z dodatkiem pikantnej harissy i jogurtu. Jeszcze tylko kilka drobnych dodatków na zakończenie i gotowe. Czyż nie brzmi to prosto? Z pewnością tak. Prawdopodobnie częstując gości tymi ziemniakami, będziecie musieli podzielić się przepisem, ale czy taki rodzaj pochwały nie jest przyjemny dla gospodyni lub gospodarza? Ja dzielę się z Wami tym przepisem z ogromną radością, bo z pewnością jest warty wypróbowania i zapamiętania.
Smażone ziemniaki z jogurtem i pastą harissa
Składniki
- 700 g drobnych ziemniaków
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pasty harissa lub 1 łyżka harissy w proszku
- 30 ml oliwy
- 2 łyżki migdałów w słupkach
- 30 ml soku z limonki
- 1/2 szklanki nasion granatu
- 2 szt zielonej części dymki
- sól i pieprz do smaku
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie al dente. Następnie lekko przestudź, aby nie rozpadły się na patelni.
- Na dobrze rozgrzanej oliwie podsmaż ziemniaki aż ładnie się zarumienią.
- Dodaj pastę harissa, a po chwili jogurt. Wymieszaj i smaż na dość dużym ogniu aż jogurt nabierze złotego koloru i obklei smażone ziemniaki.
- Jeśli to konieczne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Smażone ziemniaki przełóż do salaterki. Posyp ziarnami granatu, posiekaną dymką i migdałami.
- Całość skrop sokiem z limonki.
- Udekoruj listkami mięty.
Absolutnie niesamowite połączenie! :) Zapisuję do wypróbowania koniecznie! Zapowiadają się wyśmienicie na wiosenno-letnie spotkania z przyjaciółmi ♥
Ziemniaki to faktycznie jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni, ale na Twoich zdjęciach wyglądają jak kulinarne dzieło sztuki. :) Nie mamy pojęcia czy bardziej inspirują nas Twoje ujęcia czy same pomysły, ale nie możemy doczekać się kolejnych wpisów. Będziemy wracać z przyjemnością! :)
Czy juz pisałam że często je robię i są znakomite, dzięki za inspiracje.
Załącznik
Cudnie! A ja właśnie zakochałam się chyba w Twoich marokańskich naleśnikach <3