Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską to jedno z najszybszych do przygotowania dań, jakie znam. Sam makaron gotuje się zaledwie kilka chwil, a i pozostałe składniki nie są niczym skomplikowanym. Całość znajdzie się na talerzu w maksymalnie 10 minut. Jest więc to idealne danie na szybką kolację lub obiad w trakcie tygodnia, kiedy to każda minuta ma swoje zastosowanie. Kuchnia azjatycka to w tym przypadku zawsze dobry pomysł. Jak wiemy przecież, charakteryzuje się ona krótkim czasem przygotowania i mimo wszystko ogromną ilością smaku.
Makaron udon jest to gruby makaron pszenny, na którym bazuje wiele dań pochodzenia japońskiego. Występuje zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Obie wersje są coraz bardziej popularne w naszych kręgach i coraz łatwiej dostępne. Przepis, który dzisiaj proponuję, to rodzaj Yaki Udon. Jest to danie na bazie właśnie tego makaronu, z dodatkiem warzyw lub mięs, podawane z rozmaitymi sosami. W moim przypadku będzie to udon z grzybami shiitake oraz kapustą pekińską. Gorąco polecam wykorzystać właśnie grzyby shiitake, ale z innymi danie także będzie świetnie smakowało.
Takie danie ma jeszcze jedną zaletę. Poza tym, że przygotowuje się je w kilka minut, to może też stanowić smaczne wypełnienie lunchboxów. Przed zjedzeniem można je w prosty sposób podgrzać lub zjeść na zimno. Zapewniam, że smakuje równie dobrze, a ponadto makaron ładnie zachowuje kształt i smak przez te kilka godzin spędzonych w pudełku. Przyznam, że nigdy dotąd nie było to dla mnie tak istotne, ale począwszy od tej jesieni zamykam w pudełku znacznie więcej niż tylko kanapki i myślę, że było to dobre posunięcie. Gorąco zachęcam do takich rozwiązań. Jedno pudełko, a jego zawartość daje tyle radości!
Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
Składniki
- 250 g makaronu udon (świeżego)
- 200 g grzybów shiitake lub innych dowolnych
- 200 g kapusty pekińskiej
- 1 dymka z cebulką
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili ilość dostosuj do własnych preferencji
- 15 ml oleju sezamowego prażonego
- 30 ml sosu sojowego jasnego
- 30 ml mirinu
- 10 ml sosu ostrygowego opcjonalnie, pomiń w wersji wege
- pieprz do smaku
- 15 ml oleju np ryżowego
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź.
- Kapustę pokrój w kostkę, a grzyby w paski. Czosnek i dymkę drobno posiekaj.
- Na dymiący wok (lub głęboką patelnię) wylej olej. Dodaj czosnek i białą część dymi i przemieszaj. Od razu dodaj kapustę i podsmaż. Po 2 minutach dodaj grzyby. Podsmaż kolejną minutę.
- Dodaj mirin, a po chwili sos sojowy i ostrygowy jeśli używasz. Podduś całość około 1 minutę.
- Na koniec dodaj olej sezamowy i ugotowany makaron udon. Dopraw do smaku pieprzem i zdejmij z ognia.
- Gotowe danie przełóż na talerze. Udekoruj dymką i papryczką chili.
10 minut? Toż to fast food :P Ale na pewno znacznie bardziej zdrowy
Piękne zdjęcia :-)
Dziękuję :)