Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską to jedno z najszybszych do przygotowania dań, jakie znam. Sam makaron gotuje się zaledwie kilka chwil, a i pozostałe składniki nie są niczym skomplikowanym. Całość znajdzie się na talerzu w maksymalnie 10 minut. Jest więc to idealne danie na szybką kolację lub obiad w trakcie tygodnia, kiedy to każda minuta ma swoje zastosowanie. Kuchnia azjatycka to w tym przypadku zawsze dobry pomysł. Jak wiemy przecież, charakteryzuje się ona krótkim czasem przygotowania i mimo wszystko ogromną ilością smaku.

Makaron udon jest to gruby makaron pszenny, na którym bazuje wiele dań pochodzenia japońskiego. Występuje zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Obie wersje są coraz bardziej popularne w naszych kręgach i coraz łatwiej dostępne. Przepis, który dzisiaj proponuję, to rodzaj Yaki Udon. Jest to danie na bazie właśnie tego makaronu, z dodatkiem warzyw lub mięs, podawane z rozmaitymi sosami. W moim przypadku będzie to udon z grzybami shiitake oraz kapustą pekińską.  Gorąco polecam wykorzystać właśnie grzyby shiitake, ale z innymi danie także będzie świetnie smakowało.

Takie danie ma jeszcze jedną zaletę. Poza tym, że przygotowuje się je w kilka minut, to może też stanowić smaczne wypełnienie lunchboxów.  Przed zjedzeniem można je w prosty sposób podgrzać lub zjeść na zimno. Zapewniam, że smakuje równie dobrze, a ponadto makaron ładnie zachowuje kształt i smak przez te kilka godzin spędzonych w pudełku. Przyznam, że nigdy dotąd nie było to dla mnie tak istotne, ale począwszy od tej jesieni zamykam w pudełku znacznie więcej niż tylko kanapki i myślę, że było to dobre posunięcie. Gorąco zachęcam do takich rozwiązań. Jedno pudełko, a jego zawartość daje tyle radości!

makaron udon z grzybami shiitake

5 z 1 głosu

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską

Proste i ekspresowe danie kuchni azjatyckiej. Pełne smaku, pożywne i bardzo łatwe. Idealne na obiad w środku tygodnia lub szybką kolację. Świetnie smakuje także zabrane do pracy lub szkoły.
Porcji 2 porcje
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 15 minuty

Składniki

  • 250 g makaronu udon (świeżego)
  • 200 g grzybów shiitake lub innych dowolnych
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 dymka z cebulką
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili ilość dostosuj do własnych preferencji
  • 15 ml oleju sezamowego prażonego
  • 30 ml sosu sojowego jasnego
  • 30 ml mirinu
  • 10 ml sosu ostrygowego opcjonalnie, pomiń w wersji wege
  • pieprz do smaku
  • 15 ml oleju np ryżowego

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź.
  • Kapustę pokrój w kostkę, a grzyby w paski. Czosnek i dymkę drobno posiekaj.
  • Na dymiący wok (lub głęboką patelnię) wylej olej. Dodaj czosnek i białą część dymi i przemieszaj. Od razu dodaj kapustę i podsmaż. Po 2 minutach dodaj grzyby. Podsmaż kolejną minutę.
  • Dodaj mirin, a po chwili sos sojowy i ostrygowy jeśli używasz. Podduś całość około 1 minutę.
  • Na koniec dodaj olej sezamowy i ugotowany makaron udon. Dopraw do smaku pieprzem i zdejmij z ognia.
  • Gotowe danie przełóż na talerze. Udekoruj dymką i papryczką chili.
Okazja: Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania: Wegetariańskie

 

makaron udon na szybko

Zobacz inne przepisy na dania kuchni azjatyckiej

Join the Conversation

  1. 10 minut? Toż to fast food :P Ale na pewno znacznie bardziej zdrowy

  2. Piękne zdjęcia :-)

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :)

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading