Sos bolognese – klasyczny przepis na mięsne ragout

Klasyczny sos bolognese – znany i lubiany sos podawany na całym świecie. Mocno mięsny, gęsty i wyrazisty w smaku. Podany z makaronem stanowi smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Ten przepis to jego klasyczna wersja, w której nie dominuje smak pomidorów.

Już gdy byłam mała mama gotowała nam makaron z sosem pomidorowo-mięsnym, który wszyscy nazywali bolognese. Ile miał wspólnego z tym prawdziwym, włoskim do końca nie wiem, ale tak wtedy jedli wszyscy Polacy zachłyśnięci wielkim światem i jego kuchnią.

Dziś i moje dzieci jedzą to danie z uwielbieniem (i ociekającym sosem) na ustach, a makaron im dłuższy, tym lepszy. Po sosie w zaledwie kilka chwil pozostają tylko plamy na małych ubrankach. Mój bolognese jednak nieco różni się od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Jest zdecydowanie bardziej mięsny, a w jego smaku nie dominują pomidory. Jeśli chcecie, aby Wasz bolognese był perfekcyjny, musicie poświęcić mu nieco czasu, to nie jest danie, które można zaliczyć do fast foodu. Warto jednak pokusić się o przygotowanie tego klasycznego dania w ten sposób. Zapewniam, że już na zawsze zagości w Waszych domach.

Najbardziej lubię go z domowym tagliatelle, który jest w stanie utrzymać naprawdę solidną porcję sosu. Moje dzieci jednak zdecydowanie preferują spaghetti – tradycyjnie po polsku. Ostatni element tej układanki.

4 z 2 głosów

Sos bolognese

Klasyczny sos bolognese - sos boloński. Najlepszy do makaronu.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • około 3 gałązki selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml białego wytrawnego wina lub 250ml wina + 250ml mleka
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano lub 1/2 suszonego
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią użyłam kamis
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia i parmezan do podania

Sposób przygotowania

  • Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce, a seler i paprykę w kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso. Podsmaż je.
  • Dodaj pozostałe warzyw i podsmażaj kilka minut.
  • Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Częściowo zredukuj. Dodaj mleko i ponownie zagotuj.
  • Dopraw ziołami i dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Podlej około 500ml bulionu lub wody. Duś pod przykryciem co najmniej 1-1,5 godziny w razie potrzeby uzupełniając płyn i od czasu do czasu mieszając.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj z świeżo ugotowanym makaronem, najlepiej tagliatelle.
  • Udekoruj parmezanem i listkami bazylii.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Kuchnia Europejska, Kuchnia włoska

Join the Conversation

  1. W przepisie zabrakło jednego składnika.
    A właściwie dodatku do tej pysznej potrawy.
    Lampki wina. :)
    Oczywiście nie dla dzieci.

    1. Małgosia Author says:

      Rzeczywiście, dobre wino wynosi to danie co najmniej o poziom wyżej :)

  2. Ciekawe czy smakuje tak dobrze jak wygląda… Jestem pewien, ze tak!

    1. Małgosia Author says:

      Powiedziałabym, że smakuje nawet lepiej :)

  3. uwielbiam , mogła bym jeść codziennie :)

    1. Małgosia Author says:

      To tak, jak my. To danie nigdy się nie nudzi :)

  4. Widzę, że ładnie wszystko krok po kroku opisane, właśnie tak jak potrzebuję :) Dzięki z pewnością wykorzystam go do przygotowywania dań.

  5. Hmmm. Wygląda bardzo dobrze. Ja do swojej wersji dodaje pół szklanki mleka. Polecam ;)

  6. Świetny blog kulinarny, super smaczne przepisy brawo !!!

4 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading