Kolorowy makaron z czosnkiem i oliwą (fusilli all’ aglio e olio)

Dziś, w środę popielcową wielu z Was zadaje sobie odwieczne pytanie „co na obiad?”… I pewnie, choć na co dzień bezmięsne dania często goszczą na Waszych stołach, a ich komponowanie nie sprawia Wam najmniejszych trudności, dziś wybór staje się być o wiele bardziej skomplikowany – sama nie wiem dlaczego tak się dzieje…

Od niespełna już roku staram się obalać mit, że proste i szybkie posiłki są nudne i niesmaczne. Już nieraz udowodniłam, że można ugotować domowy obiad w mniej niż 30 minut, co więcej, w tym czasie można upiec ciasto. I jest pysznie…

Dziś również podrzucam pomysł na obiad (lub kolację) – typowo wegetariański, aromatyczny, banalnie prosty do przygotowania, a przy tym bardzo tani. Pasta all’ aglio e olio to klasyczny, włoski przepis, znany na całym świecie. Po polsku brzmi to może mniej romantycznie, ale równie smacznie – makaron z czosnkiem i oliwą. Typowe awaryjne danie, które jednocześnie jest smaczne i całkiem nieźle prezentuje się na talerzu.

Wiecie, że czosnek to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków? Może warto docenić ten przepis w przeddzień walentynek. Tylko nie zapomnijcie, że jego czar działa tylko wtedy, gdy oboje go jecie…

No ratings yet

Makaron z czosnkiem i oliwą

Porcji 2 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • 200-250 g makaronu fusilli świderki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek ok 1/3 szklanki
  • parmezan
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • płatki chili dla zaostrzenia smaku

Sposób przygotowania

  • Cebulę posiekać w drobną kostkę. Natkę i czosnek posiekać (osobno)
  • Ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, poddusić na niewielkim ogniu, nie rumienić.
  • Posiekać drobno czosnek, dodać do cebuli, podsmażyć chwilę - nie rumienić.
  • Dodać natkę i jeszcze przez chwilę dusić na oliwie uważając, by nic się nie przypaliło.
  • Dodać gorący makaron i dokładnie wymieszać.
  • Podawać posypane startym parmezanem.
Okazja: Danie główne

 

Join the Conversation

  1. Dzięki za pomysł, zastanawiałem się, coby tu dziś prostego, szybkiego i smacznego zjeść. Pycha! Ale ja dodam trochę płatków chili :)

  2. uwielbiam takie szybkie dania:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading