Gdy byłam mała, przekomarzaliśmy się, że kolor zielony to kolor przyciągający głupich… Dziś ośmielę się stwierdzić, że to kolor ludzi szczęśliwych… Odczyniam więc czary, przeganiam pecha i gotuję makaron z pesto, z absolutnie zielonym, ziołowym pesto.
Od samego rana dzień zapowiadał się kulawo i tak też się ciągnie… Zaspałam, urwałam zawias w szafce i zepsuła się pralka… I to wszystko przed obiadem… Mam nadzieję, że to już koniec atrakcji na dziś.
Po wszystkich tych przygodach wcale nie miałam ochoty gotować, ale przecież nie mogłam pozwolić, by burczało nam w brzuchach z głodu. Na szczęście to danie nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem tak, jakbym wiele godzin spędziła w kuchni. Spaghetti to chyba ulubione danie większości dzieci. W tej odsłonie pojawiło się na talerzach moich pociech po raz pierwszy. Zamieniłam czosnek na delikatny szczypiorek i część bazylii na pachnącą pietruszkę. Cel osiągnięty – smakowało…

Makaron z pesto z wiosennych ziół
Składniki
- 350 g makaronu spaghetti
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 2-3 gałązki bazylii
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Zioła umyłam i dokładnie osuszyłam na ściereczce. W blenderze zmieliłam dokładnie zioła i ser, a gdy zostały tylko niewielkie drobinki, cienkim strumieniem wlałam oliwę, nie przerywając miksowania.
- W tym czasie ugotowałam makaron wg przepisu na opakowaniu, uważając by się nie rozgotował.
- Gdy wszystkie składniki się połączyły, wyjęłam moje pesto z miski blendera i połączyłam ze świeżo ugotowanym makaronem.
Super Blog!
A pyszne jedzenie to jest to, co nas kręci.
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie „Kolory Tęczy”
Tym razem kolor CZERWONY
szczegóły na http://bake-a-cake.pl/pl/n/7
Dziękuję :)
Naprawdę interesujący konkurs. Coś dla mnie :)
Pięknie zielone :-)
Dziękuję i polecam, było naprawdę smaczne :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)