Tagliatelle z ragoût z wieprzowiną i pomidorami

Tegoroczne lato w Polsce nie rozpieszcza. Pogoda w kratkę – raz duszno i burzowo, raz zimno i wietrznie. W mieście wieje nudą, jak zawsze, a i pracy mniej być wciąż nie chce. Żal tylko, że wakacje upływają dzieciom tak monotonnie, ale jeszcze dużo przed nami i mam nadzieję, że wszystko nabierze jeszcze bardziej sprzyjających barw. W każdym razie idzie ku lepszemu, ospa za nami i mam nadzieję długo jej już nie spotkać na swojej drodze. Teraz tylko zostało wygrzebać się z zaległości, które powstały w okresie tego przymusowego aresztu domowego i będzie dobrze. Obym zdążyła przed zimą…

A skoro o zimie mowa, a za oknem pada, szaro i jest prawdę mówiąc, zimno, warto podać coś cieplejszego na obiad. Mięsne ragout w stylu włoskiego sosu bolognese będzie idealne. Przygotowane ze świeżych, dojrzewających w słońcu pomidorów i okraszone świeżymi ziołami, nabierze prawdziwie letniego charakteru i być może rozwieje te szarobure chmury nad naszymi głowami.

tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowina

No ratings yet

Tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowiną

Porcji 4
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka ok 100g
  • 1 cebula ok. 100g
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 150 ml białego wina - wytrawnego lub półwytrawnego
  • ok. 300ml bulionu opcjonalnie woda
  • 1 łyżka świeżego oregano po posiekaniu lub 1/2 łyżezki suszonego
  • 2 łyżki świeżej bazylii po posiekaniu
  • 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • sól pieprz do smaku, opcjonalnie - szczypta cukru
  • oliwa

Sposób przygotowania

  • Mięso oczyść z błon i pokrój w dość dużą kostkę. Na niewielkiej ilości oliwy zrumień mięso z każdej strony.
  • pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zrumienionego mięsa i podsmaż aż warzywa zaczną mięknąć.
  • Całość podlej winem. Za pomocą drewnianej łopatki zeskrob z dna patelni wszystko, co do niej przywarło. Odparuj wino.
  • Dodaj pokrojone pomidory. Ponownie podsmaż, a gdy pomidory odparują, podlej bulionem lub opcjonalnie wodą. Dopraw lekko solą, pieprzem i oregano.
  • Duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie na tyle miękkie, że da się je porozrywać widelcem.
  • Dodaj śmietankę i dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną świeżą bazylię. Jeśli nie używasz świeżej bazylii (chociaż gorąco polecam), możesz wykorzystać suszoną, zmniejsz jednak jej ilość do 1/2 łyżeczki i dodaj ją już podczas duszenia mięsa.
  • Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  • Gorący makaron przełóż do sosu i wymieszaj.
  • Podawaj.
Okazja: Danie główne

 

Smacznego!

tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowina

tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowina

Join the Conversation

  1. ~heliszcze says:

    A nazwa dania nie powinna przypadkiem brzmieć Tagliatelle z wieprzowym ragout w sosie pomidorowym? Istotą ragout jest jego mięsność a nie pomidorowość :D

  2. Mam ogromną ochotę na takie danie. Już od samego patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie.

  3. Małgosiu – pysznie jak zawsze, a zdjęcia mistrzostwo świata :)

  4. Minimalistycznie i po włosku ;-) Świetny przepis!

  5. Czy mięso powinno pozostać w kawałkach, czy też właśnie powinno być lekko po rozszarpywane przed podaniem?

    1. Małgosia Author says:

      W przepisie założyłam, że mięso ma być lekko porozrywane, ale jeśli się tego nie zrobi, to będzie w kawałkach i tyle. Porozrywane lepiej spaja się z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading