Zupy rybne nie cieszą się w naszym środowisku dużą popularnością. Zazwyczaj bulion na bazie ryb wywołuje w nas niezbyt przyjemne wyobrażenia, a szkoda, bo to naprawdę świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Wystarczy się przekonać, spróbować, a zapewniam, że nawet zupa rybna może być wyborna.
Tak jest na przykład z dzisiejszym przepisem. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Zupa nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale jest też bardzo smaczna. Wprawdzie nie jest to bulion, a raczej gęsta, bardzo strukturalna, pełna aromatów zupa, ale to może nawet i lepiej. Jestem w stanie pokusić się o stwierdzenie nawet, że jest to pełne, jednogarnkowe danie, które można jeść przez okrągły rok. Zimą z pewnością wspaniale rozgrzeje, ale jest na tyle lekka, że i latem z pewnością sprawdzi się świetnie.
Inspiracją do powstania tego dania była szwedzka zupa rybna – fisksoppa. Nie jest to oryginalny przepis, ale właśnie tak wyobrażam sobie to danie. W żadnym z nich wprawdzie nie znalazłam szafranu, ani pieczonych pomidorków, ale w tej wersji zupa ma swój charakter i z czystym sumieniem ją polecam.

Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku
Składniki
- 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki 400g
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml oliwy
- szczypta szafranu
- ok. 500ml bulionu
- 500 g filetów ryb morskich łosoś, dorsz, itp
- 100 g żywych małży
- opcjonalnie kilka krewetek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż lekko na oliwie.
- Dodaj obrane ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i ponownie podsmaż.
- Dodaj szafran, tymianek i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut.
- W tym czasie pokrój filety rybne w dość dużą kostkę i oczyść małże i krewetki.
- Przed końcem gotowania dodaj małże, a po minucie ryby i krewetki. Gotuj przez około 1-2 minuty. W tym czasie małże powinny się otworzyć, a ryby delikatnie ugotować.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj ze świeżym pieczywem. Zupa wygląda pięknie podana z kilkoma upieczonymi lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
no powiem szczerze, że zupy rybnej nie lubię, ale ten przepis i zdjęcie skusiły mnie na tle, że na pewno zrobie !
Bardzo mi się podoba ten blog :) Super pomysłowe oryginalne przepisy. Chętnie dodam do znajomych u siebie. Podam dalej koleżankom lubiącym gotować. :) Pozdrawiam serdecznie
Okropne…
WITAJ, TA ZUPĘ ZNALAZŁEM na tej stronie: https://inspiracje.fooder.pl/: Kremowa zupa chrzanowa z grzankami, NIE MASZ JEJ NA BLOGU?
DZIĘKUJĘ CI,
Daniela
Tego przepisu akurat nie ma na blogu, ale jest sporo innych :)
Dziękuję :) i idź dalej coraz lepiej
czy zastanawiałeś się nad umieszczeniem przycisku Tłumacz Google?
byłbyś bardziej międzynarodowy, ze znacznie większą liczbą obserwujących na całym świecie
Super!!!!! to już mam coś nowego ,innego i bardzo oryginalnego na tegoroczna Wigilię .Bardzo dokładny przepis.
Bardzo mnie cieszy ten przepis , bo na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia upichcę coś zupełnie innego .Mam nadzieję ,że wszystkim przypadnie do gustu .
Wyglądem przypomina bardziej gulasz rybno warzywny , wcale mi to nie przeszkadza .Na pewno zagości na Wigilijnym stole
Tak sobie patrzę i mi bardziej by odpowiadała nazwa ,leczo rybne .Świetny przepis , już wpisałem do swojej ściągawy .
Wygląda niesamowicie i wybornie .Te szypułki w pomidorach są niesamowite ,
Taka niecodzienna zupa, i raczej pracochłonna. Z żywych małż zrezygnuję, ciekawe czy będzie tak samo wartościowa smakowo.