Makaron z cukinią – obiad na szybko, od którego wszystko się zaczęło. To Właśnie to danie, które przesądziło o tym, że moja kuchnia będzie kuchnią ekspresową. Lubicie ten przepis tak samo, jak ja i moi bliscy. Z sentymentu jeszcze nie zmieniłam tu zdjęcia, ale może i na to przyjdzie odpowiednia pora. Jest prawdziwie, smacznie i na szybko.
Upałów ciąg dalszy. Na szczęście już nie jest tak duszno i burzowo, więc lepiej się oddycha. Pogotować, może bym i chętnie pogotowała, ale na stanie przy gorącej kuchence zupełnie nie mam ochoty. A że apetyty też mamy mizerne, to i obiad będzie na pstryknięcie palcem – raz, dwa i gotowe.
Ostatnio zarzucono mi, że makaron to zupełnie nie letni posiłek. Ja jednak ustaję przy swoim, nie zgadzam się i już. Gotuję więc makaron z cukinią – spaghetti i podaję go z aksamitnym sosem śmietankowym z nutą sera i szczypiorku, z aromatem świeżego tymianku za pazuchą.
Makaron spaghetti z cukinią i tymiankiem
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 300 g młodej cukinii
- 2 dymki
- 200 ml mleka lub śmietany wymieszanej z wodą
- 50 g parmezanu lub innego sera
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
- 50 ml oliwy EV
Sposób przygotowania
- Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, 1-2 łyżki i wrzucamy cukinię. Podsmażamy, a po chwili dorzucamy cebulkę. Gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy mlekiem lub śmietaną zmieszaną z wodą i przez chwilę dusimy. Doprawiamy listkami tymianku (gałązek nie wrzucamy do sosu) i posypujemy startym serem. Zmniejszamy płomień pod patelnią i powoli podgrzewamy mieszając.
- W czasie przygotowywania sosu, musimy ugotować też makaron, gdyż potrzebujemy by był jeszcze ciepły w chwili, gdy sos będzie gotowy. Pamiętajmy, że makaron jest zdrowy i lekkostrawny tylko wówczas, gdy go nie rozgotujemy. Makarony jemy więc "al dente" i cieszymy się pięknymi i smukłymi kształtami.
- Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powinien być średnio gęsty. Gdy wrzucimy makaron jeszcze nieco zgęstnieje.
- Ugotowany, wciąż ciepły makaron wrzucamy do sosu i mieszamy, by dokładnie pokrył się sosem. Jeśli sos zrobił się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody po gotowaniu makaronu.
przepis wygląda fajnie. za chwilę go wypróbuję :) życzcie mi powodzenia :)
wyszło pysznie <3
Dziękuję za opinię :) Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam częściej po inne inspiracje :)
wczoram zrobiłam to danie! przepyszne!
Pychotka :) tymianek zastąpiłam natką pietruszki ;) polecam innym :)
Cieszę się bardzo, że danie posmakowało i serdecznie dziękuję za komentarz :)
Kocham ten przepis :) I dziękuję za cudownego bloga pełnego inspiracji :)
To ja dziękuję, za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :)