Syrop kawowy do ciast i deserów

Latem, gdy temperatury sięgają górnych kresek termometru nie chcę rezygnować z ulubionego smaku. Uwielbiam, gdy ten pobudzający zmysły aromat delikatnie łaskocze moje podniebienie. Przygotowuję więc kawy mrożone, mleka smakowe, lody, a desery okraszam czarnym złotem. Jednym słowem dodaję kawę wszędzie, gdzie się da. Wpadłam na pomysł, by przygotować syrop kawowy, który będę mogła wlać wszędzie tam, gdzie zamarzy mi się smak czarnej kawy i nie martwić się o odpowiednią temperaturę wody. W efekcie otrzymałam syrop, który jest fantastycznie słodki, kleisty, o konsystencji aksamitnego sosu i pachnie nieziemsko. Nie mogę się powstrzymać, by nie zanurzyć w nim palca… Dedykuję go wszystkim tym, którzy tak jak ja nie mogą obejść się bez kawy…

No ratings yet

Syrop kawowy

Porcji 200 ml
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 4 łyżeczki mielonej kawy
  • 300 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  • Do gotującej się wody wsyp kawę  (uwaga, może się spienić i próbować wykipieć) i gotuj prze 5-10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie odstaw na chwilę i przecedź przez bardzo gęste sitko lub papierowy filtr. Do kawy dosyp pół szklanki cukry i gotuj na niewielkim ogniu. Syrop jest gotowy gdy płyn zredukuje się mniej więcej o połowę.
  • Do przygotowania syropu można użyć też mocnego espresso.
  • Przelej do dzbanuszka lub słoiczka i podawaj wg uznania. Syrop świetnie nadaje się do przygotowania kawy mrożonej, gdyż dobrze miesza się z zimnym mlekiem.

Podpowiedzi i notatki

(Syrop na zdjęciach jest jeszcze ciepły. Po wystygnięciu jeszcze nieco zgęstniał, a przepis na tartę, która wystąpiła w roli dzisiejszego statysty, już wkrótce).
Okazja: Przetwory

Join the Conversation

  1. Ja z czekolady bym nigdy nie zrezygnowała ;) Z kawy również, a syrop bardzo mi się podoba

    1. Pastelle Author says:

      Ojj, no to tak jakbym musiała wybrać jedno z dwóch :)

  2. Uwielbiam takie syropy, fajny pomysł na kawowy. Zapisuję.

    1. Pastelle Author says:

      Daj znać, jak wyszło :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading