Gdy w domu pachnie domowym ciastem, wydaje się, że znajomi od razu biją drzwiami i oknami. A to pożyczyć książkę, a to podrzucić wymiary do projektu, albo po prostu – bo jest niedziela. Uwielbiam ten ich radar. Dzięki temu mam poczucie, że to co robię, jest dobre, a jeśli coś jest dobre to należy to pielęgnować. Co powiecie na ciasto cynamonowe?
A jak można pielęgnować pieczenie ciasta? Jest na to jeden właściwy sposób. Tak więc jutro znów włączam piekarnik i zachęcam Was wszystkich do wspólnego pieczenia. Na pierwszy ogień rzucam jedno z najprostszych i najszybszych ciast pod słońcem – pachnące cynamonem, bo w powietrzu coraz bardziej czuć jesień i gdy poranny chłód wdziera się pod ciepły koc, dobrze mieć coś rozgrzewającego. Nic tak nie otula, jak kawałek domowego ciasta cynamonowego.
Jest idealne samo w sobie – lekkie, miękkie i pachnące. Równie świetnie smakuje z porcją śmietankowych lodów, jak sosem owocowym lub dodatkiem owoców przed pieczeniem.
Łatwe ciasto cynamonowe
Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 80 g masła
- 325 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki tortowej
- 45 g masła
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Roztop obie porcje masła.
- Składniki polewy cynamonowej ( 1/2 szklanki trzcinowego cukru, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mąki oraz 45g roztopionego masła) wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
- Mąkę przesiej.
- Wszystkie składniki ciasta zmiksuj krótko mikserem lub wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj łopatką.
- Na ciasto wyłóż porcjami polewę cynamonową, a następnie wykałaczką przemieszaj lekko całość do uzyskania efektu marmurkowego.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do "suchego patyczka".
- Ostudź na kratce.
Smacznego!
łatwe, a jakie dobre
Świetny pomysł. Ciasto wygląda rewelacyjnie!
u mnie zakalec…niestety, nie wiem co poszło nie tak :(
Mimo szczerych chęci nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem, co mogło wpłynąć na taki efekt. Najczęstsza przyczyna to niedopieczenie – czas podany w przepisie zawsze jest orientacyjny i w niemal każdym piekarniku będzie się różnił.
U mnie podobnie, lekki zakalec. Czy moze ciasto nie może być nalanae do wysokiej blachy? a jaka konsystencję ma miec ta polewa na górę? Mi wyszła gęsta.
Nie próbowałam piec w głębokiej formie więc nie wiem jak wychodzi. Polewa jest dość gęsta.
Wstawiłam do pieca i wiem że będzie zakalec. To nie jest polewa to jest sypki cukiet pomiszany z cynamonem i resztą składników. Ja już chyba nie wierzę w te przepisy. Nie są dobrze opisane. Wzorujcie się na Australii gdzie przepis jest dokładnie opisany czyli jaką konsystencjęmamieć ciasto itp. A u nas piszą ba szybko i nie zwracają uwagi na to cZy komuś to wyjdzie czy nie.
Nie widzę powodu, by gęsta, cynamonowa „polewa” miała przeświadczyć o powstaniu zakalca. Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów, jeżeli tylko zostanie wykonane wg podanych proporcji i właściwie upieczone – czas pieczenia podany w przepisach jest orientacyjny, należy dostosować go do własnego piekarnika.
Szklanka to 250 czy 200ml?
250ml
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Zakalec…ciasto nie rosło więc piekłam 50 min, nic to nie dało, zakalec i koniec. Nie pamietam kiedy miałam zakalec, przepis do kosza.
1. Do polewy należy dodać więcej mleka, żeby była bardziej płynna. Bez dodatkowej ilości polewa bardziej przypomina kruszonkę.
2. Czas pieczenia to 55min. Poniżej tej granicy patyczek jest nadal mokry a ciasto z zakalcem.
3.Reszta ok. Smak, tekstura w porządku.
Ciasto-bubel, przepis-bubel. Piekę ciasta od wielu lat, ale to co wyszło z tego przepisu to była guma a nie ciasto. Od razu było widać, że to nie ma prawa się udać i wyjdzie z tego zakalec. Cynamonowa polewa bardziej przypomina kruszonkę- jest zwarta i twarda. Pieniądze za składniki do kosza i praca nad zakalcem do kosza. Nie polecam!