Święta za pasem i wielu oknach pojawiły się już dekoracje tworząc barwne wieczorne iluminacje. W sklepach rozbrzmiewają kolędy od tak dawna, że mam wrażenie, że nigdy nie przestają. Wszystko pachnie piernikiem i suszonymi owocami. Wśród całej masy śledzi i karpi warto sięgnąć też po coś nowego, innego, co jeszcze bardziej udoskonali ten świąteczny czas. Taki właśnie jest chlebek cynamonowy z wiśniami. To wypiek, który trudno zaliczyć do jednej kategorii. To coś pomiędzy chlebem i ciastem – konsystencją przypomina nieco piernik, jest lekko słodki i najeżony soczystymi suszonymi wiśniami najlepszego gatunku. Lekko pachnie cynamonem, więc jeszcze bardziej wprowadza w świąteczny nastrój. Najlepiej smakuje ze świeżym masłem, stąd jego skojarzenia z chlebem.
Chlebek cynamonowy z wiśniami jest to bardzo prosty wypiek bez drożdży. Do jego przygotowania wystarczy drewniana łyżka i zaledwie kilka chwil, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, bo czy jest coś lepszego niż maleńka kromeczka takiej pyszności przy blasku choinki w chłodny grudniowy wieczór? Zapewniam, że nie ma. W chlebku świetnie będzie smakowała też dobrej jakości suszona żurawina lub porzeczki, jednak mnie najbardziej smakują właśnie wiśnie. Dzięki temu, że są lekko cierpkie i orzeźwiające, świetnie komponują się z ciastem. Dla urozmaicenia można dorzucić jeszcze kilka posiekanych orzechów, co jeszcze bardziej urozmaici smak chlebka cynamonowego jednak nie jest to konieczne.
Chlebek cynamonowy z wiśniami
Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 3 szt torebki herbaty ekspresowej np earl grey
- 2 szt jajka
- 80 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z pomarańczy
- 115 g suszonych wiśni Cherry Tree
Sposób przygotowania
- Torebki herbaty zalej 275ml wrzącej wody i parz około 10 minut. Następnie wyrzuć torebki, a napar przestudź.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
- Mąkę przesiej z proszkiem, solą i cynamonem do miski.
- Jajka lekko ubij rózgą kuchenną z cukrem, a następnie dodaj do mąki razem z herbatą. Wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką.
- Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i suszone wiśnie. Ponownie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o wymiarach ok. 25cm x 13cm i piecz w 170 stopniach C przez około 40-45 minut.
- Wystudź przed pokrojeniem.
Przepis zapisany i wydrukowany! ; )