Rajska tarta – krucha tarta z cytrusowym kremem

Krucha tarta to zawsze dobry pomysł na smaczny deser. Tym razem w wersji naprawdę wakacyjnej – z kremem cytrusowym i prażonym kokosem!

Gdybym była na jakiejś nagrzanej od promieni słonecznych bezludnej wyspie, przygotowałabym takie właśnie ciasto… Biegałabym boso po piaszczystej plaży nie dbając o nienaganną fryzurę i makijaż, a zamiast opracowywać nudne analizy zbierałabym muszelki wyrzucone przez morze i karmiła delfiny. Piekąc tę tartę uciekłam marzeniami daleko od codzienności i dlatego nie mogłam nazwać jej inaczej. Spodoba się wszystkim amatorom kokosowych słodyczy i cytrusowych smaków.

No, ale koniec tego dumania, streszczam się, bo Młoda poskramia drukarkę i nie jestem pewna jak ta zabawa się skończy. Skserowała sobie obie dłonie, a teraz próbuje zrobić to samo z tylną częścią ciała (wiadomo o co chodzi).

 

No ratings yet

Rasjka tarta

Cytrusowa krucha tarta z kokosem. Pyszna, idealna na letnie popołudnie w gronie przyjaciół.
Porcji 10 porcji
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Schładzanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina

Składniki

Kruchy spód:

  • szklanka mąki
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 300 ml wody
  • 120 g cukru
  • 4 niezbyt kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
  • sok z 1 cytryny
  • sok z  1 pomarańczy
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła

Dekoracja:

  • 70-100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut.
  • Wycisnąć sok z cytrusów.
  • W garnku wymieszać wodę, cukier, mąkę kukurydzianą i sok z owoców. Zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć stale  mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować przez 3-5 minut na małym ogniu, by pozbyć się posmaku surowej mąki.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
  • Do masy dodać żółtka i połączyć mieszając. Ostrożnie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
  • Dodać masło i ostudzić pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch.
  • Schłodzonym ciastem wyłożyć formę z falistym brzegiem.
  • Ciasto dość gęsto nakłuwać widelcem. Brzegi ochronić przed spieczeniem folią aluminiową.
  • Piec na jasno złoty kolor w 180°C, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji tarty.
  • Na upieczonym spodzie rozsmarować cytrusowy krem i przykryć warstwą kokosu.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Desery
Słowa kluczowe: krucha tarta, tarta

Join the Conversation

  1. To zbliżenie na ciasto to pokusa ! :D
    Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl

    1. Pastelle Author says:

      :)

  2. Ależ to ciasto pięknie wygląda…! Poproszę o kawałeczek ;)…

    1. Pastelle Author says:

      Zapraszam :)

  3. Wygląda bosko :)

    A kserowanie pleców to bardzo poważna i skomplikowana sprawa ;)

    1. Pastelle Author says:

      O, tak. Szczególnie dolnej ich części ;)

  4. Mam w planach dzisiaj popełnić tą tartę :) Ale czy mogę użyć zamiast mąki kukurydzianej skrobię kukurydzianą?

    1. Pastelle Author says:

      Przyznaję, że jak dotąd nigdy nie korzystałam z czystej skrobi kukurydzianej. Wiem, że na pewno bardziej zagęszcza niż mąka, więc trzeba by zapewne użyć jej mniej. Czy i w ogóle zmieni coś w smaku i konsystencji nie wiem, ale myślę, że powinno się udać. Owoce nadają tak intensywny smak tarcie, że tak drobna różnica nie powinna wiele zmienić. Niedawno zrobiłam tę tartę ponownie, z tym, że z samych cytryn i choć była znacznie bardziej kwaśna, smakowała mi bardziej. Pozdrawiam.

  5. To zrobię i dam znać jak wyszła:) Mam cały wór tej skrobi i tak po krakowsku dobrze by było znaleźć dla niego jakieś zastosowanie :)

  6. Można mąkę kukurydzianą zamienić na skrobię:) Dałam cztery płaskie łyżki skrobi kukurydzianej i krem wyszedł bardzo smaczny.
    Pozdrawiam serdecznie i miłego dzionka.

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że się udało i smakuje :) Pozdrawiam cieplutko.

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję za komentarz, a tarta smakuje hmm cytrusowo-kokosowo ;)

  7. Jak długo należy piec ciasto?

    1. Pastelle Author says:

      Spód do tarty należy piec na jasno złoty kolor – każdy piekarnik będzie robił to w nieco innym czasie, ale uśredniając, powinno to być 15-20 minut w 180*C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading