Krucha tarta to zawsze dobry pomysł na smaczny deser. Tym razem w wersji naprawdę wakacyjnej – z kremem cytrusowym i prażonym kokosem!
Gdybym była na jakiejś nagrzanej od promieni słonecznych bezludnej wyspie, przygotowałabym takie właśnie ciasto… Biegałabym boso po piaszczystej plaży nie dbając o nienaganną fryzurę i makijaż, a zamiast opracowywać nudne analizy zbierałabym muszelki wyrzucone przez morze i karmiła delfiny. Piekąc tę tartę uciekłam marzeniami daleko od codzienności i dlatego nie mogłam nazwać jej inaczej. Spodoba się wszystkim amatorom kokosowych słodyczy i cytrusowych smaków.
No, ale koniec tego dumania, streszczam się, bo Młoda poskramia drukarkę i nie jestem pewna jak ta zabawa się skończy. Skserowała sobie obie dłonie, a teraz próbuje zrobić to samo z tylną częścią ciała (wiadomo o co chodzi).
Rasjka tarta
Składniki
Kruchy spód:
- szklanka mąki
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 50 g wiórków kokosowych
- gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 300 ml wody
- 120 g cukru
- 4 niezbyt kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 3 żółtka
- 2 łyżki masła
Dekoracja:
- 70-100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut.
- Wycisnąć sok z cytrusów.
- W garnku wymieszać wodę, cukier, mąkę kukurydzianą i sok z owoców. Zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć stale mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować przez 3-5 minut na małym ogniu, by pozbyć się posmaku surowej mąki.
- Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
- Do masy dodać żółtka i połączyć mieszając. Ostrożnie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
- Dodać masło i ostudzić pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch.
- Schłodzonym ciastem wyłożyć formę z falistym brzegiem.
- Ciasto dość gęsto nakłuwać widelcem. Brzegi ochronić przed spieczeniem folią aluminiową.
- Piec na jasno złoty kolor w 180°C, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji tarty.
- Na upieczonym spodzie rozsmarować cytrusowy krem i przykryć warstwą kokosu.
Wyśmienicie wygląda :)
To zbliżenie na ciasto to pokusa ! :D
Zapraszam na: szybkie-gotowanie.blog.pl
Naprawdę rajska!
:)
Ależ to ciasto pięknie wygląda…! Poproszę o kawałeczek ;)…
Zapraszam :)
Wygląda bosko :)
A kserowanie pleców to bardzo poważna i skomplikowana sprawa ;)
O, tak. Szczególnie dolnej ich części ;)
Mam w planach dzisiaj popełnić tą tartę :) Ale czy mogę użyć zamiast mąki kukurydzianej skrobię kukurydzianą?
Przyznaję, że jak dotąd nigdy nie korzystałam z czystej skrobi kukurydzianej. Wiem, że na pewno bardziej zagęszcza niż mąka, więc trzeba by zapewne użyć jej mniej. Czy i w ogóle zmieni coś w smaku i konsystencji nie wiem, ale myślę, że powinno się udać. Owoce nadają tak intensywny smak tarcie, że tak drobna różnica nie powinna wiele zmienić. Niedawno zrobiłam tę tartę ponownie, z tym, że z samych cytryn i choć była znacznie bardziej kwaśna, smakowała mi bardziej. Pozdrawiam.
To zrobię i dam znać jak wyszła:) Mam cały wór tej skrobi i tak po krakowsku dobrze by było znaleźć dla niego jakieś zastosowanie :)
Można mąkę kukurydzianą zamienić na skrobię:) Dałam cztery płaskie łyżki skrobi kukurydzianej i krem wyszedł bardzo smaczny.
Pozdrawiam serdecznie i miłego dzionka.
Cieszę się, że się udało i smakuje :) Pozdrawiam cieplutko.
Super fotka, ciekawe jak smakuje :)
Dziękuję za komentarz, a tarta smakuje hmm cytrusowo-kokosowo ;)
Jak długo należy piec ciasto?
Spód do tarty należy piec na jasno złoty kolor – każdy piekarnik będzie robił to w nieco innym czasie, ale uśredniając, powinno to być 15-20 minut w 180*C