W szkołach już coraz swobodniej, nawet najsurowsi nauczyciele uśmiechają się częściej. Nie wiem, czy to zbliżające się wakacje, coraz gorętsze słońce, czy wszechobecny zapach truskawek. Można jeść je rano, w południe i przegryzać do wieczornego seansu filmowego i wciąż nie ma się dosyć. Pierwsze owoce w sezonie zjadamy niemal bezpośrednio z koszyczka i pędzimy po kolejne, jak tylko się kończą. Aż do dzisiaj. Bo dziś piekłam drożdżówki z kokosową kruszonką. Rosły niemal w oczach – to ten zapach truskawek, teraz już wiem.
Drożdżówki z truskawkami, kokosową kruszonką i ricottą
Składniki
- 1 op. suchych drożdży 7g
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 480
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki drobnego cukru
- 50 ml oleju
- 50 g masła
- szczypta soli
- szklanka truskawek
- 125 g ricotty
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki mąki kokosowej lub opcjonalnie zmielonych wiórków
- 1/3 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzej lekko - powinno być letnie, nie gorące. Wlej do miski, dodaj drożdże, oprósz cukrem i pozostaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
- Do rozczynu dodaj przesianą mąkę, rozmącone jajka, cukier i cukier waniliowy, sól i zacznij zarabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy składniki się połączą, dodaj olej i roztopione masło. Zagniataj aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne i gładkie. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki mąki (nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt zwarte).
- Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 45 minut lub do podwojenia objętości.
- W międzyczasie zagnieć kruszonkę. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Uformuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- W każdej drożdżówce zrób wgłębienie za pomocą szklanki. Dość głębokie, ale uważając, by nie przerwać ciasta.
- Do ricotty dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i włóż po porcji serka do każdego wgłębienia drożdżówki. Na koniec wciśnij po kilka truskawek i posyp obficie kruszonką.
- Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor, około 20-25 minut.
- Ostudź na kratce.
- Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Śliczne zdjęcia! Lubię odwiedzać blogi,gdzie obok fajnego przepisu jest rownież śliczne zdjęcie a nie jakaś breja. Brawo!
ale to musi byc smaczne
Wygląda świetnie!
Lecę zaraz do ogródka pozrywać truskawki i przechodzą do działania, mam nadzieję że wyjdą mi tak samo pięknie jak na Twoich zdjęciach…
cudownie wygląda ta drożdżówka !