Dziś prezentuję nietypowy przepis. Nietypowy, bo nie mój, chociaż z nutką mojej inwencji i szczyptą osobistego lenistwa w moim wykonaniu… Wierzę, że spodoba się Wam tak, jak mnie i równie chętnie skorzystacie z tego przepisu. Oto tort matcha z bezą.
Dlaczego właśnie ten przepis jest taki wyjątkowy? Otóż dlatego, że Pani Justyna zwyciężyła nim w konkursie organizowanym wspólnie z marką Electrolux w ramach kampanii #BakeForSomeone. Wraz z wzruszającym opisem i piękną dedykacją tak przypadł do gustu jury, że Pani Justyna i jej siostra zostały posiadaczkami piekarników z funkcją PlusSteam marki Electrolux.
Tak więc z wielką przyjemnością przedstawiam zachwycający tort matcha z bezą w moim skromnym wykonaniu. Nieco egzotyczny w smaku dzięki aromatowi matcha, kokosa i soczystych owoców granatu. Finezyjny, lekki, wręcz letni w smaku i konsystencji. Gorąco polecam i dziękuję Pani Justynie za pyszną inspirację.
Tort matcha z bezą - zwycięski przepis
Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 170 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 800 ml schłodzonego mleczka kokosowego
- 250 g serka śmietankowego typu philadelphia lub mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 50 ml likieru kokosowego
- 70 g pistacji
- świeży owoc granatu
Sposób przygotowania
- Przygotuj bezy. Piekarnik rozgrzej do 140°C. Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści, a piana będzie lśniąca i gęsta. Dodaj sok z cytryny. Uformuj nieduże bezy za pomocą worka cukierniczego lub tak, jak Pani Justyna - jedną dużą bezę w wgłębieniem na środku. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 30 minut lub do momentu aż bezy będą odpowiednio kruche. W przypadku dużej bezy, pieczenie wydłuż (suszenie) do około 60-80 minut. Dużą bezę ostudź w piekarniku, małe na kuchennym blacie.
- Biszkopt. Piekarnik rozgrzej do 170°C (termoobieg 160°C). Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Żółtka rozmąć z proszkiem do pieczenia i dodaj do piany z białek. Wymieszaj.
- Dodaj przesianą mąkę z herbatą matcha i ostrożnie wymieszaj za pomocą łopatki. Masę przełóż do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piecz przez około 30-40 minut lub do tzw suchego patyczka. Ostudź całkowicie przed dalszymi etapami.
- Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Ostudź.
- Ze schłodzonego mleczka kokosowego zdejmij warstwę śmietanki odlewając ostrożnie całą wodę. Ubij z cukrem pudrem na sztywno. Wymieszaj delikatnie z serkiem (Pani Justyna sugeruje dodanie 2-3 łyżek mleka w proszku dla stabilizacji kremu).
- Biszkopt przekrój na trzy blaty.
- Pierwszy blat skrop likierem kokosowym i rozsmaruj część kremu. Oprósz uprażonym kokosem. Postępuj tak samo z pozostałymi warstwami tortu pozostawiając porcję kremu do posmarowania zewnętrznej warstwy.
- Tort przykryj niezbyt grubą warstwą kremu i oprósz pozostałym kokosem.
- Na wierzchu ułóż bezy (lub dużą bezę) i udekoruj owocami granatu i pistacjami.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
oryginalne wykonanie, fot. Justyna Witkowska
Moja interpretacja:
świetny! koniecznie do zrobienia:)
tort w Pani wykonaniu wygląda obłędnie! jestem dumna i czuję ogromną radość, że ktoś wykorzystał mój przepis. dziękuję po raz n-ty!
mam nadzieję, że smakowało :)
Bardzo się cieszę, że się Pani podoba, Pani Justyno :) Być może moja wersja nie jest tak egzotyczna wizualnie, ale w smaku bomba!
Małe, a jednak wielkie dzieło sztuki :D Fantastyczna wersja tortu. Można poczuć się nasyconym od patrzenia, jednocześnie pragnąc więcej.
Wygląda przepysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej, uwielbiam bezy
tort nieziemski ;) a co to za herbata i gdzie jest dostępna?
Bardzo proszę o informację jaka jest średnica toru?
Tort wyjdzie ładnie w tortownicy 20-23cm. Na zdjęciach 20cm