Tort matcha z bezą – zwycięski przepis

Dziś prezentuję nietypowy przepis. Nietypowy, bo nie mój, chociaż z nutką mojej inwencji i szczyptą osobistego lenistwa w moim wykonaniu… Wierzę, że spodoba się Wam tak, jak mnie i równie chętnie skorzystacie z tego przepisu. Oto tort matcha z bezą.

Dlaczego właśnie ten przepis jest taki wyjątkowy? Otóż dlatego, że Pani Justyna zwyciężyła nim w konkursie organizowanym wspólnie z marką Electrolux w ramach kampanii #BakeForSomeone. Wraz z wzruszającym opisem i piękną dedykacją tak przypadł do gustu jury, że Pani Justyna i jej siostra zostały posiadaczkami piekarników z funkcją PlusSteam marki Electrolux.

Tak więc z wielką przyjemnością przedstawiam zachwycający tort matcha z bezą w moim skromnym wykonaniu. Nieco egzotyczny w smaku dzięki aromatowi matcha, kokosa i soczystych owoców granatu. Finezyjny, lekki, wręcz letni w smaku i konsystencji. Gorąco polecam i dziękuję Pani Justynie za pyszną inspirację.

No ratings yet

Tort matcha z bezą - zwycięski przepis

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 2 godziny
Czas całkowity 3 godziny

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 170 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 800 ml schłodzonego mleczka kokosowego
  • 250 g serka śmietankowego typu philadelphia lub mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 70 g pistacji
  • świeży owoc granatu

Sposób przygotowania

  • Przygotuj bezy. Piekarnik rozgrzej do 140°C. Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści, a piana będzie lśniąca i gęsta. Dodaj sok z cytryny. Uformuj nieduże bezy za pomocą worka cukierniczego lub tak, jak Pani Justyna - jedną dużą bezę w wgłębieniem na środku. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 30 minut lub do momentu aż bezy będą odpowiednio kruche. W przypadku dużej bezy, pieczenie wydłuż (suszenie) do około 60-80 minut. Dużą bezę ostudź w piekarniku, małe na kuchennym blacie.
  • Biszkopt. Piekarnik rozgrzej do 170°C (termoobieg 160°C). Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Żółtka rozmąć z proszkiem do pieczenia i dodaj do piany z białek. Wymieszaj.
  • Dodaj przesianą mąkę z herbatą matcha i ostrożnie wymieszaj za pomocą łopatki. Masę przełóż do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piecz przez około 30-40 minut lub do tzw suchego patyczka. Ostudź całkowicie przed dalszymi etapami.
  • Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Ostudź.
  • Ze schłodzonego mleczka kokosowego zdejmij warstwę śmietanki odlewając ostrożnie całą wodę. Ubij z cukrem pudrem na sztywno. Wymieszaj delikatnie z serkiem (Pani Justyna sugeruje dodanie 2-3 łyżek mleka w proszku dla stabilizacji kremu).
  • Biszkopt przekrój na trzy blaty.
  • Pierwszy blat skrop likierem kokosowym i rozsmaruj część kremu. Oprósz uprażonym kokosem. Postępuj tak samo z pozostałymi warstwami tortu pozostawiając porcję kremu do posmarowania zewnętrznej warstwy.
  • Tort przykryj niezbyt grubą warstwą kremu i oprósz pozostałym kokosem.
  • Na wierzchu ułóż bezy (lub dużą bezę) i udekoruj owocami granatu i pistacjami.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Okazja: Wypieki

 

Smacznego!

oryginalne wykonanie, fot. Justyna Witkowska

Moja interpretacja:

Join the Conversation

  1. świetny! koniecznie do zrobienia:)

  2. tort w Pani wykonaniu wygląda obłędnie! jestem dumna i czuję ogromną radość, że ktoś wykorzystał mój przepis. dziękuję po raz n-ty!
    mam nadzieję, że smakowało :)

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że się Pani podoba, Pani Justyno :) Być może moja wersja nie jest tak egzotyczna wizualnie, ale w smaku bomba!

  3. Małe, a jednak wielkie dzieło sztuki :D Fantastyczna wersja tortu. Można poczuć się nasyconym od patrzenia, jednocześnie pragnąc więcej.

  4. Wygląda przepysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej, uwielbiam bezy

  5. tort nieziemski ;) a co to za herbata i gdzie jest dostępna?

  6. Bardzo proszę o informację jaka jest średnica toru?

    1. Małgosia Author says:

      Tort wyjdzie ładnie w tortownicy 20-23cm. Na zdjęciach 20cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading