Na wielkanocnych stołach zdecydowanie królują babki i mazurki. O ile tych drugich nie zwykło się piec w moim rodzinnym domu, to dostojnych bab zabraknąć nie mogło. Pojawiały się w różnych odsłonach – drożdżowe, ucierane, jasne i ciemne, z bakaliami, albo makiem. I ja też na święta staram się zawsze jakąś babkę upiec, a i mazurka też pewnie nie zabraknie. Tym razem będzie babka pomarańczowa.
Moja kolekcja foremek na babki może nie jest pokaźna, ale ciągle rośnie, a ja i tak wciąż najbardziej lubię tę najprostszą, klasyczną, falowaną z kominkiem i taką z pewnością jeszcze w tym roku nie raz upiekę. Dziś jednak babka o nieco innym kształcie – prosta, ucierana na bazie maślanki. Lekka i szybka do przygotowania, smaczna i niezawodna. W sam raz na nadchodzące święta lub po prostu, do popołudniowej herbaty. Niezależnie od kształtu fomy, babka jest z pewnością godna polecenia.
Pięknie wyglądająca baba:-) i jak podejrzewam, aromatyczna?:-) Ale chyba w tej babie nie została dodana czekolada? Jakoś nie widać jej w przekrojonych kawałka?
Pozdrawiam świątecznie,
Może w wolnym zasie odwiedzisz moje skromne progi:-)
Chodził ostatnio za mną ten smak pomarańczowego ciasta i jak trafiłam na ten przepis to zebrałam się w sobie i dokonałam :D Wyszło cudnie także mogę polecić.
Proszę o informację jaką ilość cukru należy dodać?
Poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi.
Pięknie wyglądająca baba:-) i jak podejrzewam, aromatyczna?:-) Ale chyba w tej babie nie została dodana czekolada? Jakoś nie widać jej w przekrojonych kawałka?
Pozdrawiam świątecznie,
Może w wolnym zasie odwiedzisz moje skromne progi:-)
Samej czekolady nie dodawałam, użyła.natomiast maślanki stracciatella stąd czekolada w opcji.
Babka przepyszna. Polecam
Chodził ostatnio za mną ten smak pomarańczowego ciasta i jak trafiłam na ten przepis to zebrałam się w sobie i dokonałam :D Wyszło cudnie także mogę polecić.