Prosta babka pomarańczowa na maślance

Na wielkanocnych stołach zdecydowanie królują babki i mazurki. O ile tych drugich nie zwykło się piec w moim rodzinnym domu, to dostojnych bab zabraknąć  nie mogło. Pojawiały się w różnych odsłonach – drożdżowe, ucierane, jasne i ciemne, z bakaliami, albo makiem. I ja też na święta staram się zawsze jakąś babkę upiec, a i mazurka też pewnie nie zabraknie. Tym razem będzie babka pomarańczowa.

Moja kolekcja foremek na babki może nie jest pokaźna, ale ciągle rośnie, a ja i tak wciąż najbardziej lubię tę najprostszą, klasyczną, falowaną z kominkiem i taką z pewnością jeszcze w tym roku nie raz upiekę. Dziś jednak babka o nieco innym kształcie – prosta, ucierana na bazie maślanki. Lekka i szybka do przygotowania, smaczna i niezawodna. W sam raz na nadchodzące święta lub po prostu, do popołudniowej herbaty. Niezależnie od kształtu fomy, babka jest z pewnością godna polecenia.

Składniki:

(forma z kominem około 22-24cm średnicy)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100g masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki (użyłam stracciatella stąd ciemniejsze na wygląd ciasto)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • opcjonalnie 1/3 szklanki drobno posiekanej lub startej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  • Utrzyj masło z cukrem na puch.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników.
  • Dodaj do ciasta mąkę w dwóch, trzech partiach oraz skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj maślankę i wymieszaj dokładnie.
  • Ciasto przelej do formy i wyrównaj.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem lub polej dowolną polewą.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. ~Paulina says:

    Proszę o informację jaką ilość cukru należy dodać?

    1. Małgosia Author says:

      Poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi.

  2. Pięknie wyglądająca baba:-) i jak podejrzewam, aromatyczna?:-) Ale chyba w tej babie nie została dodana czekolada? Jakoś nie widać jej w przekrojonych kawałka?
    Pozdrawiam świątecznie,
    Może w wolnym zasie odwiedzisz moje skromne progi:-)

    1. Małgosia Author says:

      Samej czekolady nie dodawałam, użyła.natomiast maślanki stracciatella stąd czekolada w opcji.

  3. Babka przepyszna. Polecam

  4. Chodził ostatnio za mną ten smak pomarańczowego ciasta i jak trafiłam na ten przepis to zebrałam się w sobie i dokonałam :D Wyszło cudnie także mogę polecić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading