Szaszłyki z grilla – prosty sposób na indyka

Szaszłyki z grilla to klasyka. Cieszą się ogromną popularnością wśród grillujących, kochają je dzieci i nie tylko. Dania na patyku zawojowały cały świat, a w sezonie grillowym zabraknąć ich nie powinno.

Pomysłów na szaszłyki z grilla może być mnóstwo. Mogą być warzywne, które osobiście uwielbiam, owocowe, a także mieszane lub tak jak w mojej dzisiejszej propozycji – mięsne i tylko  mięsne. W takiej najprostszej wersji na pewno znajdą niejednego amatora. W towarzystwie świeżej sałatki (polecam tabbouleh), której nigdy na przyjęciu grillowym nie brakuje sprawdzą się wyśmienicie.

Przede wszystkim szaszłyki z grilla muszą być proste, a ich przygotowanie nie ma prawa być skomplikowane – wystarczy przecież zamarynować nieco wcześniej mięso, które na koniec nabijamy na szpadki. Brzmi prosto, prawda? I takie jest bez najmniejszych wątpliwości, bo przecież to szaszłyki z grilla by Ósmy Kolor Tęczy – nie może być inaczej!

Ale, ale… piszę o grillowaniu, a przecież wciąż trwa kalendarzowa zima! Ponieważ ostatni weekend był taki piękny i ciepły, zatęskniłam za przydymionym zapachem grillowanych dań. Prawdopodobnie są wśród nas tacy, którzy nawet wydobyli już odpowiedni sprzęt i przygotowali go do startu sezonu. Mniej odważnym polecam takie szaszłyki z grilla przyrządzić w zaciszu osobistej kuchni. Zapewniam, że na patelni grillowej udają się równie znakomicie. A ile przy nich radości! Najpierw nabijamy na patyki, żeby później zdejmować podczas jedzenia. Podwójna zabawa. Dzieciaki są idealne do tego zajęcia!

grillowane szaszłyki z indyka

No ratings yet

Indycze szaszłyki z grilla

Jeden z najprostszych przepisów na szaszłyki z grilla. Dzięki aromatycznej marynacie mięso jest smaczne i soczyste.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
marynowanie 1 godzina
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 500 g polędwiczek z piersi indyka lub piersi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 limonka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Mięso pokrój w kostkę podobnej wielkości.
  • W misce wymieszaj jogurt z oliwą, połową soku z limonki, przeciśniętym czosnkiem, roztartym oregano oraz solą i pieprzem.
  • Mięso włóż do marynaty i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
  • Zamarynowane mięso otrząśnij lekko z marynaty i nabij na szpadki lub patyczki.
  • Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 5 minut z każdej strony lub nieco krócej w zależności od wielkości kawałków mięsa. Przed odwróceniem na drugą stronę indyk powinien być ścięty mniej więcej do połowy wysokości i ładnie przyrumieniony od spodu.
  • Przed podaniem skrop szaszłyki sokiem z limonki i odstaw na 5 minut, by odpoczęło.
Okazja: Obiad, Przyjęcie
Rodzaj dania: Mięsa, Z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading