Szaszłyki z grilla to klasyka. Cieszą się ogromną popularnością wśród grillujących, kochają je dzieci i nie tylko. Dania na patyku zawojowały cały świat, a w sezonie grillowym zabraknąć ich nie powinno.
Pomysłów na szaszłyki z grilla może być mnóstwo. Mogą być warzywne, które osobiście uwielbiam, owocowe, a także mieszane lub tak jak w mojej dzisiejszej propozycji – mięsne i tylko mięsne. W takiej najprostszej wersji na pewno znajdą niejednego amatora. W towarzystwie świeżej sałatki (polecam tabbouleh), której nigdy na przyjęciu grillowym nie brakuje sprawdzą się wyśmienicie.
Przede wszystkim szaszłyki z grilla muszą być proste, a ich przygotowanie nie ma prawa być skomplikowane – wystarczy przecież zamarynować nieco wcześniej mięso, które na koniec nabijamy na szpadki. Brzmi prosto, prawda? I takie jest bez najmniejszych wątpliwości, bo przecież to szaszłyki z grilla by Ósmy Kolor Tęczy – nie może być inaczej!
Ale, ale… piszę o grillowaniu, a przecież wciąż trwa kalendarzowa zima! Ponieważ ostatni weekend był taki piękny i ciepły, zatęskniłam za przydymionym zapachem grillowanych dań. Prawdopodobnie są wśród nas tacy, którzy nawet wydobyli już odpowiedni sprzęt i przygotowali go do startu sezonu. Mniej odważnym polecam takie szaszłyki z grilla przyrządzić w zaciszu osobistej kuchni. Zapewniam, że na patelni grillowej udają się równie znakomicie. A ile przy nich radości! Najpierw nabijamy na patyki, żeby później zdejmować podczas jedzenia. Podwójna zabawa. Dzieciaki są idealne do tego zajęcia!
Indycze szaszłyki z grilla
Składniki
- 500 g polędwiczek z piersi indyka lub piersi
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 limonka
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Mięso pokrój w kostkę podobnej wielkości.
- W misce wymieszaj jogurt z oliwą, połową soku z limonki, przeciśniętym czosnkiem, roztartym oregano oraz solą i pieprzem.
- Mięso włóż do marynaty i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
- Zamarynowane mięso otrząśnij lekko z marynaty i nabij na szpadki lub patyczki.
- Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 5 minut z każdej strony lub nieco krócej w zależności od wielkości kawałków mięsa. Przed odwróceniem na drugą stronę indyk powinien być ścięty mniej więcej do połowy wysokości i ładnie przyrumieniony od spodu.
- Przed podaniem skrop szaszłyki sokiem z limonki i odstaw na 5 minut, by odpoczęło.