Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem

Wrzesień częstuje nas raczej chłodną aurą, co zdecydowanie sprzyja przesiadywaniu pod kocem. Czasami za kompana mam „Małego księcia”, czasami męża, od czasu do czasu film, który planowałam obejrzeć ze sto lat temu…

Na takie okazje dobrze jest mieć coś dobrego do podjadania. Flammkuchen sprawdza się idealnie na takie jesienne, słotne wieczory. Świetnie smakuje właśnie jako przekąska do podjadania, ale może być też niecodziennym dodatkiem do rozgrzewających zup. W obu przypadkach bardzo lubię tę niemiecką odmianę pizzy.

Flammkuchen to prosty placek chlebowy z dodatkiem aromatycznej cebuli i wędzonego boczku – proste, tanie, a takie smaczne.

Składniki:(3-4 porcje)

  • 200g mąki pszennej typ 00
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 125ml wody
  • 250g cebuli
  • 150g wędzonego boczku
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, mąki, soli i oleju zagnieć elastyczne, gładkie ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Nie powinno być zbyt twarde, ale nie może też się kleić. Owiń folią i odstaw na około  godzinę, by odpoczęło.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Cebulę pokrój cienko w piórka, a boczek w plasterki. Przesmaż lekko na patelni. Tylko do momentu aż cebula zwiotczeje.
  • Ciasto cienko rozwałkuj.
  • Rozsmaruj śmietanę, a następnie rozłóż na wierzchu cebulę i boczek.
  • Piecz przez 10-15 minut lub do chwili aż placek się zacznie rumienić i będzie chrupiący.
  • Pokrój na kawałki i podawaj jako przekąskę lub dodatek do zup i innych dań.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Czy Masz może coś wspólnego z tym krajem ? Najpierw piękny Sachertorte teraz Flammkuchen – pyszności zarówno jedno jak i drugie. Ja mieszkam w Austrii i tutaj też bardzo często serwowane są obie potrawy. Pozdrawiam serdecznie

  2. To wygląda jak pizzam, w zasadzie ten przepis to jest jak na ciasto do pizzy, ale wygląda ciekawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading