Prosty, niemal ascetyczny tort czekoladowy, który podbił podniebienia na całym świecie swoją prostotą i smakiem. To chyba najbardziej znany wypiek europejski. Co w nim jest tak wyjątkowego – nie wiem, ale jedno jest pewne, ten tort jest pyszny! Idealny do popołudniowej kawy, prosty i stosunkowo łatwy do wykonania. Zdecydowanie warto upiec tort Sachera i poczuć się jak w cesarskiej, wiedeńskiej kafejce.
Ciasto samo w sobie jest niezbyt słodkie, nawilżone półpłynną, kwaskową konfiturą morelową i zwieńczone ciągnącą się czekoladową polewą, która gładko oblewa całą powierzchnię tortu i jednocześnie stanowi całą jego dekorację.
Sachertorte
Wiedeński tort Sachera
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 dużych jajek
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 70 g mąki pszennej
Polewa:
- 200 g dżemu lub konfitury morelowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g syropu kukurydzianego
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Żółtka oddziel od białek.
- Czekoladę połam i roztop nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce razem z masłem. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Białka ubij z solą. Gdy piana jest prawie sztywna, dodawaj po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Ubijaj do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna.
- Żółtka rozmąć. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj razem.
- Do masy czekoladowej dodaj mąkę i wymieszaj.
- Dodaj pianę z białek w 3 porcjach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się składników.
- Masę przełóż do przygotowanej tortownicy i piecz przez około 45-55 minut lub do "suchego patyczka".
- Ostudź.
- Połowę konfitury zmiksuj lub przetrzyj przez sito na gładką masę i podgrzej.
- Biszkopt przekrój wzdłuż na pół i przełóż niezmiksowaną konfiturą lub dżemem.
- Podgrzaną konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni tortu i wstaw na 10 minut do lodówki, by się wchłonęła.
- W tym czasie przygotuj polewę. Syrop kukurydziany zagotuj z wodą. Następnie dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw na kilka minut by lekko przestygła.
- Lekko ciepłą polewą pokryj cały tort pozwalając spłynąć nadmiarowi. W tym celu najlepiej postawić ciasto na kratce.
- Gotowy tort Sachera wstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.
Torcik wygląda smakowicie, aż zrobiłam się głodna, niestety pod ręką mam tylko kanapkę a wolałabym kawałeczek Twojego wypieku ;) Piękne zdjęcia, pozdrawiam
Czym można zastąpić syrop kukurydziany/
Można użyć tej samej ilości klasycznego syropu cukrowego lub w wersji na bogato – kremowki, a na koniec dodać 1,5 listka zelatyny
Pięknie wygląda.
Muszę upiec, bo nigdy nie robiłam tortu Sachera, a to przecież klasyka.
Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych i promujemy przepisy blogerów zupełnie za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy!
Pysznie wygląda, aż ślinka cieknie :)
mmmmmmmm
Wygląda obłędnie! Będę musiała wypróbować w bezglutenowej wersji u siebie na blogu. Pozdrawiam!