Jak miło rozpocząć dzień filiżanką kawy i kawałkiem świeżej muffinki z otrębami, która zapewni nam zastrzyk energii na cały poranek. Skrywa w sobie wszystko to, co powinno znaleźć się w pełnowartościowym posiłku – otręby, słodkie i zdrowe banany i odrobina rozpusty pod postacią karmelowego batonika Daim, oblanego rozpływającą się w ustach czekoladą.
Zresztą, co ja będę je wychwalać… Upieczcie i spróbujcie sami, a ja idę zjem swoją, zanim ktoś inny mnie nie uprzedzi… Są pyszne i łatwe do przygotowania – przekonajcie się sami.
Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na następny dzień, dlatego z powodzeniem można upiec je wieczorem, a rano zabrać do pracy (lub szkoły) i cieszyć się ich smakiem w porze drugiego śniadania.

Bananowe muffinki z otrębami i Daim
Idealne na śniadanie
Składniki
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1/2 szklanki brązowego cukru Demerara
- 2 jajka
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę bananów 2 małe banany
- 4 batoniki Daim pokrojone w kostkę ok 1 szklanki
- garść rodzynek
Sposób przygotowania
- Otręby zalać maślanką i odstawić na 15 minut, by zmiękły.
- Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodać jajka i wanilię.
- Dodać namoczone w maślance otręby i wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do masy.
- Wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
- Dodać posiekane batoniki Daim i rodzynki i wymieszać łopatką.
- Na koniec dodać pokrojone banany i delikatnie wymieszać.
- Wykładać do foremek na muffinki - natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
- Piec w 175°C przez ok 25 minut.
Nie kojarzę tego batonika, więc nie wiem jak mogą smakować, ale wyglądają pięknie
Dziękuję. Daim to taki dość nietypowy batonik. Jest to chrupki, mocno maślany karmel oblany aksamitną mleczną czekoladą. Dość twardy, maksymalnie wklejający się w zęby, ale pyszny. Dorwałam w Realu. Je się go dość dziwnie ze względu na konsystencję, ale w muffinkach był wspaniały.
popieram to co powiedziała poprzedniczka – wygladaja pięknie :)
dziękuję :)
a co zamiast bananów?
Spróbowałabym z gruszką lub jabłkiem.