Podobny ryż jadłam po raz pierwszy w szkolnej stołówce. Pamiętam jak dziś, że po powrocie ze szkoły zażyczyłam sobie taki sam w domu. Miał być z łyżką masła i łyżką cukru… Ten opis moja mama wspomina z uśmiechem na ustach, a mnie szkolna stołówka kojarzy się właśnie z tym daniem – może dlatego, że zbyt długo nie jadłam szkolnych obiadów. W każdym razie ryż ugotowany na gęsto na mleku uwielbiam do dziś.
Moja wersja tego dania jest nieco inna. Biel ryżu przełamują liczne rodzynki i nieśmiałe kawałeczki jabłka. Całość pachnie cynamonem i wanilią. Sprawdza się zawsze i wszędzie – od śniadania po kolację… Tym razem ryż zaserwowałam w jabłkowej miseczce, dzięki czemu zyskał nie tylko na prezentacji, ale też na smaku, ponieważ został wzbogacony aromatem pieczonego jabłka.
Składniki:
- 4 duże rumiane jabłka
- szklanka okrągłego ryżu
- 2 szklanki mleka
- łyżka masła
- garść rodzynek
- cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
- szczypta soli
- cynamon
- ewentualnie ok 3 łyżki kremówki
Przygotowanie:
- Ryż zagotować z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli (chyba, że masło masło jest solone). Gotować na półtwardo, aż zacznie gęstnieć. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka – ryż nie powinien być zupełnie suchy. Doprawić do smaku cukrem waniliowym i zestawić z ognia.
- Z jabłek ostrym nożem odkroić czubki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie wydrążyć miąższ, pozostawiając około 0,5cm przy skórce.
- Wydrążony miąższ pokroić i dodać do ryżu.
- Rodzynki opłukać i dodać do ryżu. Wymieszać.
- Wydrążone jabłka napełnić ryżem. Z wierzchu oprószyć lekko cynamonem, przykryć odkrojonym wcześniej czubkiem jabłka. Jabłka ustawić na blaszce. Na dno wlać 0,5-1cm wody.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i zapiekać około 30 minut.
- Podawać na ciepło.
Co za pomysł! :) Muszę kiedyś spróbować.
:)
cudne w smaku i cudnie podane!:))
Dziękuję :)
ale apetyczne! musi być pyszne :)
u mnie w domu robimy sobie często ryz zapiekany z jabłkami na wierzchu, a do tego śmietana z cukrem, pycha :)
Właśnie, słodka śmietanka… Tylko tego mi brakowało, ale akurat brakło ;)
bardzo lubię zapiekane jabłka. :) przypominają mi dzieciństwo.
Również bardzo lubię, choć moja mama rzadko je robiła. Za to ryż często wypraszałam ;)
Genialne :)
Zawstydziłam się, dziękuję :)
Oj, chyba w weekend popełnię takie jabłuszka :) Bardzo apetyczne!
Niby nic szczególnego. Zwykły ryż z jabłkiem, ale wygląda wyjątkowo i jesiennie :)
Wygląda niebiańsko, delikatnie i smakowicie :)
Zapraszam
Fajny sposób na podanie ryżu z jabłkami do tej pory mieszałam skladniki lub układałam je warstwami po czym zapiekałam w naczyniu a tu naczyniem jest jabłko:) fajnie
Mam pytanie – w przepisie jest ryż okrągły – czy to taki sam ryż jak do sushi?
Odmian ryżu jest masa, wszyscy to wiemy. Do deserów najlepsze są te krótko-ziarniste, kleiste po ugotowaniu. Okrągłe ziarna dużo lepiej sprawdzają się w daniach tego typu. Ten do sushi też będzie dobry. Ostatecznie można zrobić to danie z takiego, jaki się akurat ma, jednak zdecydowanie wybrałabym biały i nie polecam parboiled.
pomysł pierwsza klasa;)
Jabłko wygląda fantastycznie!
Pycha! Cynamon daje świetny aromat i smak.