Babka gotowana waniliowa

Babka to nieodłączny element Wielkanocy. Być może właśnie dlatego najbardziej kojarzą mi się z wiosną i teraz wydają mi się najsmaczniejsze, a  babka gotowana to już prawdziwy majstersztyk pośród babek. Niby nic szczególnego, żadna z niej haute cuisine, ale ma w sobie coś wyjątkowego, być może to przez proces jej przygotowania, nie wiem.

Przepis ten polubią z pewnością osoby, które mają utrudniony dostęp do piekarnika. Doświadczyłam tego kilka lat temu, gdy mój stary wierny piekarnik odmówił posłuszeństwa. Powstał wówczas pyszny torcik czekoladowy gotowany na parze,a teraz dołącza do niego babka gotowana – prosta, biała, waniliowa.

Babka gotowana jest bardzo delikatna w smaku, o konsystencji przypominającej piaskowe ciasta. Zdecydowanie polecam polanie ją ciemną czekoladą, ale oprószona cukrem pudrem będzie równie wyśmienita.

 

No ratings yet

Babka gotowana waniliowa

Waniliowa babka z polewą czekoladową. Przygotujesz ją bez użycia piekarnika.
Porcji 10 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 10 minuty
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty

Składniki

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 strąk wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i wydrążonymi nasionkami wanilii na puch.
  • Stopniowo dodawaj po jednym jajku, za każdym razem ubijając do połączenia się składników.
  • Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch porcjach do ubitej masy maślano-jajecznej. Wymieszaj za pomocą łopatki tylko do połączenia składników.
  • Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem i oprósz lekko mąką. Przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij pokrywką.
  • Formę wstaw do dużego garnka (takiego, by dało się przykryć pokrywką) i zalej gorącą wodą do ok. 2/3 wysokości formy.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 70 minut.
  • Po upływie wymaganego czasu, wyjmij babkę z wody i zdejmij pokrywkę. Wystudź.
  • Wyjmij na talerz i polej roztopioną czekoladą.

Podpowiedzi i notatki

(mała forma do babki gotowanej)
Okazja: Wypieki

Smacznego!

Join the Conversation

  1. bajeczna babeczka :D

  2. Babka pierwsza klasa, coś czuję, że w weekend będzie próba przed Wielkanocą ;)

  3. Fajny przepis, szczególnie w kontekście zbliżających się Świąt. Wypróbuję

  4. Dziękuję, przepis spada mi na zawołanie. Gdzieś podziałam a już Wielkanoc niedługo. Baba gotowana to jedyny mój wypiek wielkanocny (pozostałe piecze mama).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close

Discover more from Ósmy Kolor Tęczy

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading