Od kiedy kilka lat temu pojawiły się na naszym rynku świeże figi, zawojowały moje podniebienie. Zawsze czekam na przełom lata i jesieni, gdy pierwsze kolorowe liście spadają pod nogi, a sklepy przekrzykują się coraz to lepszymi cenami na te owoce. Nigdy nie mogę przejść obok nich obojętnie. Ich błękitne rumieńce działają na mnie absolutnie hipnotycznie.
Uwielbiam podawać je z dodatkiem pleśniowych serów, w tartach i pizzach, a także na świeżo, a to ciasto wymyśliłam już jakiś czas temu. Wyszło dokładnie tak samo, jak sobie to wyobraziłam. Nie mogło być lepiej…
Jako podstawę upiekłam niesamowicie puszysty, delikatny i lekki tort czekoladowy. Trzeba obchodzić się z nim delikatnie, by nie zniszczyć jego struktury. Wprost idealnie komponuje się z jasnym, słodkim kremem z białej czekolady, a korona z pieczonych fig wygląda wyjątkowo i dekoracyjnie. Dzięki niej, ciasto z powodzeniem może pełnić rolę eleganckiego tortu urodzinowego, stać się niebanalnym, słodkim upominkiem dla bliskiej osoby, albo zwyczajnie uprzyjemnić leniwe niedzielne popołudnie. Figi świetnie neutralizują słodycz białej czekolady, co sprawia, że torcik czekoladowy jest lekki i subtelny. Szczypta cynamonu i miodu dodaje ciastu jeszcze więcej smaku i idealnie komponuje się z figami.
Uwielbiam figi! Cudowne ciasto! :)
Pomysł na wykorzystanie fig genialny. Lubiłem figi zanim to było modne ;)
Genialny!
Cudny :)
Jeśli chodzi o figi to mam identycznie, są to te owoce, które muszę kupić, jak je spotkam; D
A w Twoim cieście wyglądają pięknie!
Wygląda obłędnie!
Chyba się w nim zakochałam… :)
cudo, po prostu cudo. a figi pokochałam miłością bezgraniczną :)
Bardzo malownicze są figi. A zdjęcia wyglądają jak obraz. Ciasto pewnie dobrze smakuje ale przede wszystkim podziwiam walory estetyczne
Zapewniam, że ciasto smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
Wspaniałe!
Zawsze lubiłam figi więc wypróbuję w tym przepisie, zwłaszcza ze teraz o tej porze roku figi są całkiem tanie
Super…ale mnie naszła na niego chętka. A teraz sezon na figi… idealne!
Ciasto wygląda niezwykle elegancko, nie mogę się napatrzeć :)
Wspaniały przepis. figi są zdrowe
jaka powinna byc temperatura pieczenia fig i w czym je piec?
180stopni. Dowolne naczynie żaroodporne będzie ok. Wielkość taka, by owoce można było swobodnie ułożyć jeden obok drugiego.